BARDUFOSS: Spesialsoldatene Ronny Brattli og Rune Gjeldnes tok utfordringen med å følge i sporene etter Jan Baalsrud. I forbindelse med grunnlovsmarkeringen i Istindportalen neste helg skal Brattli og Gjeldnes holde foredrag om turen.

Dokumentar

Foredraget er basert på dokumentarfilmen om Jan Baalsrud på NRK i vår, og de to soldateen skal fortelle om sine opplevelser ved å gå ruta Baalsrud tok for å slippe unna tyskerne i 1943.

For å gjøre turen mest mulig realistisk for Brattli og Gjeldnes hadde dem i stor grad tilnærmet samme utstyr som Baalsrud måtte klare seg med for over 70 år siden. Soldatene har brukt sine erfaringer fra blant annet Afghanistan

Foredraget holdes i Istindportalen neste søndag.

Annerledes historie

Foredraget er Hærens bidrag til grunnlovsjubileet som feires i Istindportalen. Oberstløytnant Stig Magne Hagen forteller at Brattli og Gjeldnes bruker sin tur i Baalsruds fotspor som bakteppe i foredraget, men at de også snakker om sine erfaringer, både som elitesoldater i Afghanistan, og sine turer på breer og fjell.

– De forteller hva Jan Baalsrud må ha vært igjennom og ikke minst snakker de om lokalbefolkningens vilje til å hjelpe, sier Hagen.

Realistisk

For å gjøre turen i Baalsruds fotspor så realistisk som mulig var Brattli og Gjeldnes utstyrt med samme vadmelsbekledning og tilnærmet samme utstyr som Baalsrud.

– Begge var i grenseland flere ganger. Det var vel bare amputasjonen av tær de ikke gjennomførte, sier Hagen.

(Folkebladet.no)