FINNSNES/LILLESTRØM: I mer enn 20 år har Norges Gullsmedforbund arrangert designkonkurransen "SmykkMeg". Administrerende direktør, Ingebjørg Alfsen forteller at Norsk smykkedesign for tiden er i vinden og stadig flere norske smykkedesignere gjør det bra både nasjonalt og internasjonalt.

Årets bidrag til konkurransen skulle være anheng med lys som tema. Ordet «lys» kunne tolkes fritt, men i smykket skulle lyset speiles, utvides og stråle mot den som så på smykket.

- Noe av det viktigste med denne konkurransen er å vise frem de mange dyktige smykkedesignerne i landet. Det er veldig spennende å se det store spekteret i hvordan designerne løser oppgaven på hver sin måte, forteller Alfsen videre.

Vandreutstilling

Juryen la i så måte vekt på hvordan ideen ble tolket, hvordan den ble utformet og hvor faglig smykkets stamme var.

Gschib design er et smykkedesignfirma bestående av Dan Gschib og Ina Gravem Johansen fra Kårvikhamn.

Prisutdelingen ble foretatt på Gull- og urs bransjemesse i Lillestrøm hvor prisutdeling fra fagjuryen, folkets favoritt og vandreutstilling var kategorier de kunne utmerkes i.

I sistnevnte ble det tatt ut 12 smykker som skal turnere i Norges land i ett år, som en vandreutstilling til ulike gullsmeder.

Folkets favoritt

Dan vant folkets favoritt med smykket «Aurora». Både det og smykket «Dans» av Ida, ble trukket ut til vandreutstillingen.

- Hvilke gullsmeder som skal motta utstillingen er enda ikke klart, men det vil bli offentliggjort snart fra gullsmedforbundet, sier paret.

Smykkedesignerne fra Kårvikhamn har dermed markert seg tungt som relevante aktører i Norsk smykkedesign.

I november i fjor kunne paret fortelle at det har vært et trangt nåløye å slå gjennom for å få innpass i Gullfunn-kjeden.

- Det er ganske mange norske smykkedesignere som sliter, sa Gravem da.

Kortreist

Paret fokuserer likeså på kortreiste smykker, som på kortreist mat.

- Når jeg sier at våre smykker er det, ler folk litt. Vi gjør hele produksjonen lokalt til forskjell fra andre smykkedesignere. Det er ikke så mange av den type som bor i Lenvik-området, forteller Gravem.

Paret henter nemlig inspirasjon fra naturen. Blant annet plukker de never, kvister og lignende.

- Vi bearbeider produktene mye før vi lager et avstøp. De lokale skattene blir litt mer verdifulle, forteller hun.

I dag selger paret smykker hos ulike aktører i Midt-Troms.

Fordelingene:

  • Førsteprisen fikk til Lex de Jong

  • Andreplassen gikk til Martina Propers

  • Tredjeplass gikk til Gschib

(Folkebladet.no)