FINNSNES: Det var i april i år, og klokken var rundt halv ni på morgenen da den eldre mannen fra Midt-Troms kjørte rett inn i en promillekontroll. Der ble det avdekket at 75-åringen nok hadde inntatt en ganske så sterk frokost ettersom han hadde en promille i blodet på hele 1,6.

Tidligere dømt

I dommen mot 75-åringen peker Senja tingrett på flere straffeskjerpende forhold. Det ene er den forholdsvis høye promillen mannen hadde da han la ut på den omtrent tre kilometer lange kjøreturen.

– Videre finner retten det også skjerpende at siktede er tidligere straffet for promillekjøring henholdsvis i 1998 og 2008, heter det i dommen.

I formildende retning har retten lagt vekt på mannens uforbeholdne tilståelse av promillekjøringa. Det var imidlertid ikke nok til å unngå ubetinget fengsel.

– Siktede har også forklart seg om sin nåværende medisinske tilstand. Retten kan ikke se at dette alene kan føre til at straffen gjøres betinget, konstaterer tingretten som finner det rett å dømme mannen til 24 dager bak lås og slå.

Hovedregelen er nemlig at det skal reageres med både bot og ubetinget fengsel ved kjøring med alkoholkonsentrasjoner i blodet på over 1,2 promille.

Mister førerkortet

Mannen må også tåle å betale en bot på 17.200 kroner i bot. 75-åringen mister i tillegg retten til å føre motorvogn i fire og et halvt år. Den lange tapsperioden skyldes at det bare er seks år siden han sist ble promilledømt.

– Siktede domfelles nå for sin tredje promillekjøring. Slik retten ser det må hensynet til trafikksikkerhet og likebehandling veie tyngst, konstaterer retten.