FINNSNES: Saken ESA har åpna varslingssak om, er kontrakten Lenvik tegna med NCC, om bygging av nye Finnsnes ungdomsskole.

Sørli arkitekter la ut anbudet for bygginga på Doffin. Anbudet de la ut, hadde feil CPV-koding. Kodinga skal vise hvilket type oppdrag man ønsker tilbud på. Den brukte CPV-koden var for tilbud på utdanningstjenester.

Kommunen ansvarlig

Selv om anbudet ble lagt ut av Sørlie Arkitekter, er Lenvik kommune ansvarlig part.

– Det er oppdragsgiver som har ansvaret for at offentlige anskaffelseskontrakter blir kunngjort på riktig måte. Dette omfatter angivelse av korrekt CPV-kode, skriver kommunikasjonssjef i Nærings- og fiskeridepartementet (NFD), Trond Viken.

Skylder på skrivefeil

I et brev datert til 20. januar, har norske myndigheter lasta feilkodinga på skrivefeil.

– Gitt nummerdifferansen mellom koden som ble brukt (80200000-8) og korrekt kode (eks. 45214220-8), finner vi ikke denne forklaringa sannsynlig, skriver de i varselet til departementet.

– En åpenbart feil CPV-kode, slik som i denne saken, kan villede potensielle brudgivere fra andre stater i EØS-området, skriver de videre.

Ukjente følger

Selv om ESA mener anbudstabben er et soleklart budd, kan Lenvik gå ustraffa fra.

– Verken ESA, departementet eller KOFA kan ilegge bøter ved brudd på anskaffelsesregelverket. Dersom en privat part velger å saksøke oppdragsgiver må imidlertid retten ta stilling til om anskaffelsesregelverkets sanksjonsregler kommer til anvendelse, skriver kommunikasjonssjefen i NFD.

– Må treffe tiltak

– I en slik type sak gir vi ikke bøter, men konstaterer kun brudd på de nevnte anbudsreglene. Deretter påhviler det Norge å treffe tiltak som kan avhjelpe situasjonen som har oppstått ved brudd på disse reglene, for eksempel heving av den aktuelle kontrakten, endring av regler og/eller administrativ praksis, og lignende tiltak, opplyser Elisabeth Falch Slinning, som er presse- og informasjonstrainee hos ESA.

Dersom det ikke treffes treffende tiltak eller svar, kan saken havne i EFTA-domsstolen. Norge har til midten av september på å gi svar, hvilket de har varsla vil gjøres. På grunnlag av dette svaret fatter ESA endelig vedtak.

Dårlig håndverk

Det er ikke bare feil bruk av CPS-koding kontrollorganet reagerer på.

– Den administrative praksisen som tillater utelukkende bruk av generelle CPV-koder, undergraver effektiviteten til CPV-kodinga. Man ville fått en betydelig bedre beskrivelse av oppdraget, dersom man brukte flere og mer spesifikke koder i utlysninga, mener ESA.

Uavhengig av språk

I brevetet fra 20. Januar, påpekte norske myndigheter at kontraktsteksten gjorde det helt klart at den gjaldt bygg- og anleggsarbeid.

Denne forklaringa falt ikke i smak hos ESA. CPV-kodinga skal åpne opp for at fremmedspråklige aktører skal kunne søke opp og forstå hvilket arbeid som etterlyses, uavhengig av språk.

- Lenvik vil svare for seg

Lenvik kommune sier de vil svare for seg, dersom departementet spør om det.

På spørsmål om han har en kommentar til saken, svarer lenvikordfører Geir-Inge Sivertsen følgende:

– Jeg har ingen annen kommentar enn at vi følger normal prosedyre, hvilket betyr at Lenvik kommune vil redegjøre for saken ovenfor Nærings og Fiskeridepartementet når vi blir anmodet om det, skriver lenvikordfører Geir-Inge Sivertsen i en SMS.

(Folkebladet.no)

Svares. Informasjonssjef hos NFD, Trond Viken, sier de vil svarer på varselet fra ESA. Foto: NFD