BRØSTADBOTN: Han er en av foredragsholderne under Dyrøyseminaret 23. og 24. september hvor stedsuavhengig tankegang som strategi for lokalsamfunnsutvikling er ett av temaene. Det trengs et kraftig kunnskapsløft og et stedsuavhengig utdanningssystem dersom små lokalsamfunn skal klare å snu negative trender med hensyn til bosetning, næringslivsutvikling og attraksjonskraft.

– For 15 år siden sa vi at post og bank var avgjørende for at vi skulle kunne overleve i Gratangen og i Dyrøy.

– I dag vet vi at det ikke er slik, påpeker han.

Mental omstilling

Paradokset er at den stedsuavhengige tankegangen likevel er minst gjeldende innenfor offentlig sektor. Utstøl tror motstanden handler om at man ønsker å verne om det gamle og trygge.

– Det trengs en mental omstiling for mange. Den økonomiske veksten vil komme i de kunnskapsbaserte næringene, og det å jobbe i fremtiden vil bli noe helt annet enn å jobbe i dag.

Derfor må utdanningen forankres i arbeidslivet, mener han:

– Om ti år kommer utdanning til å være mye mindre stedsavhengig enn den er i dag. Bruk av digitale verktøy gir oss tilgang til de beste ressursene — uavhengig av hvor man oppholder seg.

Muligheter

Innenfor en del utdanningsmiljø har motstanden lenge gått på at man ikke anser utdanningen for å være ”ekte” med mindre man flytter til campus. Effekten har derfor nesten blitt det motsatte: I dag har man etablert et utdanningssystem der man har kuttet lenken mellom utdanningsinstitusjonene og næringslivet. Det er farlig på sikt.

– Her kommer man til å miste all konkurransekraft hvis man ikke skaffer seg den beste kompetansen. For en liten kommune vil det være viktig å se hvilke ressurser man trenger å knytte til seg og hvordan man klarer å samarbeide med andre.

– Man kan drive alle former for utdanning i Dyrøy med små offentlige investeringer, samtidig som det gir gode muligheter for vedlikehold og faglig påfyll, sier Utstøl.

(Folkebladet.no)