Det fremkommer i den omfangsrike KomRev Nord-rapporten, som tar for seg Lenvik kommunes anskaffelse av helsestjenester fra det private selskapet Slåttebakken helse/Visit Senja til én bruker.

I starten av 2017 besluttet leder av Lenviks tildelingstjeneste, Nav-leder og kommunalsjef for helse og omsorg at brukeren — i tråd med vedkommendes egne ønsker — skulle plasseres i en akuttbolig, og at brukeren ikke lenger skulle ha en helse- og omsorgstjeneste. Kommuneoverlegen bifalte vedtaket og ga uttrykk for at et slikt tiltak var fornuftig.

«Omgjort av ordfører»

I rapporten fra KomRev Nord beskrives det imidlertid at leder av tildelingsenheten, etter jobb samme dag som vedtaket var fattet, fikk en telefon fra kommunalsjefen.

«Kommunalsjef opplyste at hun hadde fått telefon fra rådmannen om at avgjørelsen om akuttbolig var omgjort av ordfører. Hun visste imidlertid ikke på hvilket faglig grunnlag», heter det i rapporten.

– Det har skjedd en glipp - les saken her.

Rapporten skildrer videre et møte mellom rådmann, kommunalsjef og Nav-sjef som fant sted dagen derpå. Til KomRev Nord har lederen av tildelingsenheten opplyst at rådmannen var uenig i de vurderingene som var gjort.

«Leder for Tildelingsenheten har fortalt revisor at hun i denne sammenheng spurte rådmannen om hun hadde vurdert sin habilitet. Ifølge leder for Tildelingsenheten henviste rådmannen til at avgjørelsen var tatt av ordfører som ombudsmann», heter det i rapporten.

I den anledning fremkommer det i rapporten at kommuneoverlegen ringte til kommunesjefen for å gi uttrykk for at han fant omgjøringa av vedtaket uklok.

«Kommuneoverlege viste også til at det er problematisk at ordfører blander seg inn i saksbehandling samt at rådmannen blander seg inn i en sak der det i etterkant kan bli stilt spørsmål om habilitet», heter det i rapporten.

I et senere møte mellom tildeingsenheten, Nav, kommunalsjef og ordføreren ble det redegjort for de faglige vurderingene som var gjort, og avgjort at brukeren skulle tildeles midlertidig bolig som opprinnelig besluttet.

Påtrykk fra pårørende

Folkebladet har ikke lyktes med å komme i kontakt med Geir-Inge Sivertsen. Til fagavisa Kommunal Rapport sier han imidlertid at rapporten fra KomRev Nord på korrekt vis gjengir hans engasjement i den aktuelle saken.

– Avgjørelsen om akuttbolig ble aldri omgjort, men jeg stilte kritiske spørsmål til forsvarligheten ved å plassere denne personen i ubemannet kommunal bolig. Dette også etter påtrykk fra brukerens nærmeste pårørende, som ikke ønsket denne løsningen. Ut over det er det ikke så mye å kommentere, også av hensyn til personverninteressene til bruker og hans nærmeste, sier Sivertsen til Kommunal Rapport.

Fagavisa har også vært i kontakt med tidligere rådmann i Lenvik kommune, Margrethe Hagerupsen. Hun forklarer at hun ikke ville ha engasjert seg hadde det ikke vært for at ordføreren tok opp saken, og det med bakgrunn i flere reaksjoner fra brukerens pårørende.

Den tidligere rådmannen avviser for øvrig det som sklidres i KomRev-Nord rapporten om at hun deltok på et møte dagen etter at hun var i kontakt med kommunalsjefen, samt at hun skal ha sagt til kommunalsjefen at vedtaket var opphevet av ordføreren.