Under kan du lese mer om bakgrunnen for hvert enkelt forslag.

Slik kan du stemme blant de fem forslagene:

  • Send SMS som du starter med FB STEM <din favoritt 1 - 5> til nr. 2399 (Eks.: FB STEM 1)

  • Du kan stemme frem til 12. mars (Kr 1,- pr. SMS)

- - - -

Av 147 innkommende forslag og i knappe fem måneder, har ei prosjektgruppe jobbet seg frem til fem forslag om hva som skal være Senja sitt nye kommunevåpen.

– I arbeidet med å etablere Senja kommune har en av oppgavene være å skape identitet og tilhørighet. En viktig del er å utarbeide et kommunevåpen som er lett gjenkjennelig og som representerer den nye kommunen på en god måte. Vi har lagt vekt på å presentere et utvalg forslag som alle representerer den nye kommunen på en god måte, forteller leder i prosjektgruppa Åsta Sortland til Folkebladet.

Tradisjoner

– Disse fem forslagene har alle symboler som er relevante og karakteristiske for liv og virksomhet i det området som nå skal bli en ny kommune. Tanken er at forslagene skal minne om tradisjoner herfra knyttet til natur eller kultur, eller være typiske for området, sier Sortland videre.

Heraldisk

I løpet av arbeidsperioden har det blitt klart t det ikke lenger stilles krav i lovverket til at kommunevåpen skal følge de heraldiske prinsippene, som er våpenets fagområde.

– Vi står dermed i prinsippet fritt til å utforme kommunevåpenet slik vi selv ønsker. Prosjektgruppa har likevel forsøkt å følge prinsippene i forhold til fargevalg og stilistiske symboler, slik at kommunevåpenet blir tydelig og fungerer godt i ulike størrelser, sier Sortland.

I arbeidet med de fem finaleforslagene har prosjektgruppa jobbet tett med grafsik designer Christel Nyheim fra ID design og fått innspill fra Riksarkivet, landets fremste autoritet på kommunevåpen.

Forslag 1. Ørn mot fjell

Motivet viser en svevende ørn mot fjell, i sølv mot blå bakgrunn.

– Av de ulike forslagene som viste fugler var det både måker, terner, ørn og andre fugler, syntes gruppa at havørna er typisk for hele området. Fjellrekken i bakgrunnen vil nok også være et tydelig symbol for vår nye kommune for mange. Det er ingen andre som har brukt ørna i sitt kommunevåpen på denne måten, forklarer Sortland.

Forslag 2. Fisker

Motivet viser to fisker i sølv, som danner en «s-form» mot blå bakgrunn. Forlaget kom fra elever på en barneskole.

– Det ble satt sammen av to ulike ideer og her var blått og sølv et veldig naturlig fargevalg. Fiskeri og sjømat har vært og er en viktig næringsvei for området, og vi har mange tradisjoner og historie knyttet til havet og fisket. Fiskene kan representere mange ulike fiskeslag som alle er viktige for området, sier Sortland.

Forslag 3. Nordlys

Motivet viser grønt nordlys mot fjell i sølv, på mørk blå bakgrunn.

– Nordlyset er et mektig skue, og ingen andre kommuner som har valgt dette symbolet i sitt kommunevåpen. Nordlyset kommer i mange farger og former, og det er krevende å illustrere. Gruppa synes at designer Christel Nyheim har lyktes godt i dette forslaget. Det er ingen som har valgt å bruke nordlyset i sitt kommunevåpen, sier Sortland

Forslag 4. Ørn med fisk

Motivet viser en ørn med fisk i klørne, i sølv mot blå bakgrunn.

– Havørna er typisk for hele området. I dette forslaget har havørna fanget en fisk i klørne, og vi er tett på. Vi har vært opptatt av at den skal være gjenkjennelig og at de mest karakteristiske trekkene som nebb, hodeform, halefjær og lignende skal være gjenkjennbare, sier Sortland.

Forslag 5. Fjell og hav

Motivet viser en sort fjellformasjon med hav/bølger under, mot det som blir gull bakgrunn.

– Dette forslaget er ment å illustrere midnattssola mot fjell og hav, et gjenkjennbart symbol for området. Motivet er også inspirert av flere av ideene som kom inn i tillegg vil fjellformasjonen i bakgrunnen vil også her være gjenkjennbar for mange, sier Sortland.