Rundt seksti skutere og om lag hundre personer møtte fram til ei historisk åpning av ny rekreasjonsløype over Leinavatn i Bardu torsdag. Her fikk de med seg kulturelle innslag, kaffe, kaker og lapskaus rundt bålet. Etter at kommunene sjøl skulle få mulighetene til å åpne slike skuterløyper er Bardu først ute i fylket. Dermed er det tydelig at mange gleder seg til å ta den nye traseen i bruk.

Fornøyde brukere

– Veldig bra og all ære til dem som har stått på og fått dette til, sier Svein Arne Jensen fra Bardu og viser til det store oppmøte under åpninga den nye løypa. Han mener interessen er stor når omlag seksti skutere kommer inn på en hverdag for å ta del i begivenheten. For egen del vil han bruke den for å komme til de mange gode fiskeplassene her inne.

– Dette har vi venta på, sier paret Trond Eidissen og Hege Nilsen fra Sørreisa som har campingvogna ved ytterenden av Altevatn. De bruker området om sommeren som utgangspunkt for fiske og molteplukking. – Langs Leinavatn er det flere fine fiskevatn som nå blir tilgjengelig og få med at vi vil også gå på ski her inne, sier de to.

Kortere løype

Ordfører Toralf Heimdal viser til at løypa ble atskillig kortere enn tiltenkt på grunn av motstanden og at fylkesmannen satte ned foten for ei løype innover land og opp mot Gamas.

- For i det hele tatt å få noen ny løype, valgte vi å ta denne varianten som bare er på isen og som da er i mindre konflikt med disse rødlisteartene det her er snakk om. Det er massevis med urørt natur på begge sider av her og som nå gir muligheter for å utøve et friluftsliv som mange ikke har hatt før fordi det tar så utrolig lang tid å komme seg hit til fots, sier Heimdal som medgir at dette er historisk. Når det gjelder bruken av dem minner han på om at folk må betale en personlig avgift på kroner 200 for å kunne kjøre her mellom 15. februar og 5. mai. – Og så er det viktig at folk viser respekt for de som bruker området som de som driver med hund og reindrift, påpeker han.

En milepæl

Kjell Handstand i Fjellguiden som også representerte utmarksnæringene under åpninga påpekte at rekreasjonsløypene gir nye muligheter til ei næring som har små marginer, særlig vinterstid.

- En milepæl for oss. Vi har store forventninger til at vinterturismen vil øke i området med hytteutleie og fiskecamper som vi har her. Leinavatn er et fantastisk fiskevatn med røyefiske og som vi gleder oss til å ta i bruk. Han viser til at med dagens nye traseer åpner det seg en korridor som går rett østover med de to store nasjonalparkene Rhokunborri og Øvre Dividalen på begge sider.

Fantastisk opplevelse

- Det er en fantastisk flott opplevelse å kunne kjøre lovlig inn til de flotte fiskevannene som er inne på Leinavatnet, der man tidligere måtte stoppe ved Ostu og spenne på seg ski og pulk, sier leder av Bardu Motorferdselforening, Inge Elverum. - Men det er jo ikke alle som er i form til å gjøre det. En historisk begivenhet da det kun har vært tillatt med kjøring på dispensasjon tidligere, slår Elverum fast.

Ordfører Toralf Heimdal klippet snora og åpnet rekreasjonsløypa over Leinavatn - En historisk begivenhet, uttalte han. Foto: Ulf Antonsen
De nær hundre frammøtte tok seg tid til bål kaffe og noe godt å bite innerst på Leina under åpning av rekreasjonsløypa. Foto: Ulf Antonsen
Rundt hundre møtte fram på seksti skutere ved Thomasodden innerst på Leinavatn da rekreasjonsløypa åpnet torsdag Foto: Ulf Antonsen