Som kjent får Lenvik det glatte lag for måten en helsetilbud-anskaffelse er håndtert. I en forvaltningsrapport fra Komrev Nord konstateres det brudd på både anskaffelsesreglene og habilitetsreglene.

– Det handler om en komplett svikt når det gjelder offentlige anskaffelser og prosessen i én enkeltsak, men ikke en hvilken som helst enkeltsak, men den største kommunen har hatt når det gjelder private helsetjenester. Her er det snakk om 14-15 millioner kroner av skattebetalernes penger som nesten ikke på et eneste tidspunkt i denne prosessen er forvaltet på en ordentlig måte, sier Ludvigsen.

– Jeg har lenge skjønt at noe har skurret, men det jeg har lest i rapporten er verre enn det jeg på forhånd hadde sett for meg. Her må det full skjerpings til.

– Sterk lut må til

Torsdag behandlet kontrollutvalget i Lenvik forvaltningsrapporten fra KomRev Nord. Kontrollutvalgets anbefaling til Lenvik kommunestyre er å rette alvorlig kritikk mot tidligere rådmann og administrasjonen for gjentatte brudd på anskaffelsesreglene, samt reglene for avledet habilitet. Kontrollutvalget anbefaler også at det iverksettes tiltak for å sikre etterlevelse av regelverket for offentligeanskaffelses. Kontrollutvalget tar også til orde for politianmeldelse, samt at det hentes inn juridisk kompetanse utenfor Troms fylke til å utarbeide denne.

– Det er en vanvittig alvorlig og dyster innstilling, men såpass sterk lut må til i en så alvorlig sak.

– Har du bestemt deg for om du kommer til å stemme for kontrollutvalgets innstilling?

– Jeg er i hvert fall positiv på forhånd, men nå er vi en stor kommunestyregruppe og vi må sette oss ned og diskutere denne innstillinga i lag, sier Ludvigsen.

– Men i den situasjonen vi er i er det ansvarlig å få det undersøkt. Hvis vi ikke gjennom en uhildet part får sjekket ut om noe straffbart har skjedd, så synes jeg ikke vi som politikere gjør jobben vår.

– Trasige greier

Tonni Nylund, leder av Lenvik Frp, har ennå ikke lest rapporten fra Komrev Nord, og vil derfor ikke uttale seg om kontrollutvalgets innstilling på stående fot. Noen tanker om saken har han likevel gjort seg.

– Jeg synes bare det er trasige greier hele saken, og ikke noe vi trengte akkurat nå. Jeg får meg ikke til å tro at det bevisst er brutt lover i denne saken, men det er klart — at hvis man har valgt å overse lover og regler bevisst, så er det betydelig verre enn at det som har skjedd er en menneskelig glipp. Har det skjedd noe som er ulovlig er det klart at det må få konsekvenser, sier Nylund.

Varaordfører Gunnleif Alfredsen (Sp) har lest rapporten fra KomRev Nord, og konstaterer at det i denne er mye å sette fingeren på når det gjelder Lenvik kommunes håndtering av anskaffelsessaken.

– Vi har en lang vei å gå for å få ting til å fungere på en ordenltig måte i kommunen, men aldri så galt at det ikke er godt for noe tenker jeg. Det vi må gjøre nå er å se fremover, brette opp ermene og først og fremst se til å få bygget en organisasjon som fungerer. Jeg er ikke så opptatt av «å ta livet av noen», for å si det sånn, men at vi legger ting bak oss og går videre samtidig som vi tar lærdom av det gale som har skjedd, sier Alfredsen.

Tonni Nylund (Frp) synes anskaffelsessaken i Lenvik er trasig. Foto: Folkebladet