Inntektene går nemlig til alvorlig syke Benedicte Johansen (24) som ikke får støtte fra norske helsemyndigheter. Sist torsdag gjennomgikk hun en svært omfattende operasjon i Barcelona. Hun har en sykdom som fører til instabilitet i nakken på grunn av en bilulykke, at nakkevirvlene ikke holdes på plass og i tillegg har hun Ehlers-Danlos Syndrom (EDS).

Risikofylt operasjon

Det har ført til et smertehelvete for Benedicte de siste årene. Som for flere andre med diagnosen har problemet hennes vært at helsemyndighetene i Norge ikke utfører denne operasjonen eller støtter økonomisk behandling og operasjon i utlandet. Det har derfor vært en lang kamp der hun så langt har brukt enorme summer på behandling og medisiner fra egen lomme. Blant annet måtte hun til London for å få påvist at hun hadde instabilitet i nakken. Bare turen og behandlingen i Barcelona koster henne omkring 700.000 kroner. Det er en svært risikofylt operasjon hun har gjennomgått. Spesialistene i Barcelona har skrudd fast alle nakkevirvlene og satt opp to ribbein som støtte som er hentet fra ryggen hennes.

– Blir heldigvis bedre

Det har vært noen svært spennende dager for familien på Sjøvegan.

– I går var første dagen jeg fikk ordentlig kontakt med henne fordi hun etter operasjonen har vært omtåka av medisiner. Det første hun sa var: «Mamma jeg savner dokker», forteller mamma Beatrice Johanne Olsen på Sjøvegan.

– Hvordan er utsiktene hennes nå?

– Da de åpna henne så de at det var verre enn de forventet. Men spesialistene sier heldigvis nå at hun kommer til å merke en stor forskjell fremover, til det bedre. Men det vil ta lang tid. Hun må vente flere måneder før hun kan begynne å trene seg opp. Hun vil heldigvis bli bedre, men vi er veldig spente, sier Olsen.

– Viktigst at hun var i live

Benedicte har med seg samboeren Christoffer til Barcelona. Mamma Beatrice Johanne reiser til Barcelona 26. februar og skal ha henne med seg hjem til Norge.

– Hvordan var det å sitte her som mamma i Norge når hun ble operert?

– Jeg lå på rommet, jeg klarte ikke gå ut, det var forferdelig vanskelig. Hun ble operert på morgenen og holdt i kunstig koma til dagen etter. Det var helt forferdelig. Når det er noe med ungene dine gjør det så vondt. Du blir en løvemamma og bare vil beskytte. Å ikke være der var vanskelig, men det var mer naturlig at samboeren hennes var der. Hun skulle vært her slik at vi kunne besøkt henne hver dag. Hun skulle vært her slik at hun forsto hva legene og andre sier til henne. Når jeg tenker på det i dag var det helt grusomt, men det aller viktigste for meg var at hun var i live etter operasjonen, sier hun.

– Hva tenker du om norske helsemyndigheter i forhold til at det må hentes inn penger på denne måten?

– Jeg er bitter, og jeg er forbanna. Leger har fortalt meg at hun er psykisk syk og at jeg skal bare ta henne med hjem. Jeg er lei meg fordi vi har et system der legene ikke har trodd på henne, jeg er lei meg for at vi har et så sykt system. Det er dattera mi, den livsglade jenta dette handler om, svarer Olsen

Støtter opp med show

Olsen er svært glad for alle som har gitt økonomisk støtte til datteren. Blant annet er det satt i gang en innsamlingsaksjon på Facebook. Så langt har det kommet inn 600.000 kroner.

– Jeg kan ikke si annet nå enn tusen tusen takk til alle, sier hun.

Og de som ønsker å støtte har en unik mulighet på fredag. Da er det nemlig duket for stand up show i Salangen kulturhus med Pål Riise. Og han kommer helt fra Gamvik i Finnmark med en tanke for øye — samle inn penger til Sjøvegan-jenta.

– Jeg kjente Pål siden jeg var en jentunge. Men jeg har ingenting med dette å gjøre. Det var han selv som tok initiativet. Han ringte og spurte om kan lage et show her. Så kult, tenkte jeg. Da sa han at han ville gjøre det gratis og at alle inntektene skulle gå til Benedicte. Det er jo helt fantastisk. Det eneste jeg har tatt initiativ til er å i lag med venner sørge for at de som kommer kan ta seg ei øl under showet. Vi tenkte også å holde Lysthuset åpent så folk kan sitte der etter showet. Vi har skjenkebevilling til klokka 01.00. Nå håper vi bare at flest mulig kommer, jeg tror dette vil bli veldig artig og jeg vet at Benedicte er veldig takknemlig for alt som skjer, sier hun.

Finnmarkingene har allerede kastet seg med.

– Ja, vi så flere betalte inn samme summen, 300 kroner. Så viser det seg at flere fra Finnmark støtter opp ved å betale for en billett uten at de skal komme, forteller Olsen.

Beatrice Johanne Olsen og familien har hatt ei tøff tid rundt sykdommen til datteren. – Det aller viktigste for meg var at hun var i live etter operasjonen, sier hun. Nå håper hun at flest mulig kommer til kulturhuset fredag kveld. Foto: Morten Dokka
Fredag kveld kommer Pål Riise til kulturhuset i Salangen. Foto: Privat/Facebook