Det uttalte Jan-Frode Janson, konsernsjef i Sparebank 1 Nord-Norge torsdag da han besøkte Kunnskapsparken på Finnsnes. Anledninga var et stort styreutviklingskurs, der altså Janson var en av foredragsholderne.

I sitt innlegg kom konsernsjefen inn på en rekke styrerelaterte temaer, men det var altså da han tok opp emnet strategiarbeid at Janson innrømte sin aversjon mot tjukke strategiplaner.

– I min Orkla-tid var vi ram på store planer. Disse planene var skrevet med svart skrift på rødt papir slik at de var umulig å kopiere, og så var det kun toppledelsen som satt med disse planene. Hva tror dere effekten av disse var? Ingenting!, konstaterte Janson.

Hans anbefaling er at man i styret dropper svære strategiplaner, og i stedet baserer seg på langt mer enkle strategiplaner som med få ord setter lys på de viktige tingene.

– Dette har vi innført i vårt konsern, og da vi reviderte denne strategiplanen til å innholde fire sider fikk jeg reaksjoner — blant annet fra Siri her på Finnsnes — om at den var blitt for lang, sa Janson.

– Guds gave til Nord-Norge

I forlengelsen av sitt innlegg om strategiarbeid, kom Janson inn på et felt som mange kanskje tenker på som utfordrende og som en trussel, nemlig digitalisering. Konsensjefen brukte imidlertid tida til å poengtere et annet moment ved fenomenet.

– Digitalisering er fantastisk for Nord-Norge — en guds gave til landsdelen, for uansett hvor vi bor og hvor spredt vi bor så ligger mulighetene der. Se bare på nisjebedriftene som får til å selge produkter globalt, der et godt eksempel er Harstad hvor Norges største kajakkbbutikk ligger. Hvordan har de fått til det? Jo, fordi de er lokalisert i et internasjonalt mekka for havpadling, hvor de beste fra hele verden kommer til. Da må de være knallgode når de får kundene på besøk, og er man knallgod så får man det til, sa Janson.

Vel 40 deltakere

Seansen i Kunnskapsparken torsdag var den første styreutviklingssamlinga av totalt åtte som skal arrangeres over to år. Siri Lund, banksjef på Finnsnes, var glad for å se at vel 40 deltakere har meldt seg på kurset.

– Det som er artig er at det er en veldig god miks fra bransjen blant deltakerne — fra entreprenørbransjen, fiskeri, bygg og anlegg og offentlige selskaper, sa Lund.

Sparebank 1 Nord-Norge arrangerer kurset i samarbeid med Kunnskapsparken Nord.

– Godt styrearbeid bidrar til verdiskapning og utvikling av selskaper, og en vesentlig forutsetning for å få til godt styrearbeid er at styremedlemmene både har kunnskap og kompetanse om arbeidet. Vi i Sparebank 1 Nord-Norge er selvsagt opptatte av å bidra til at både kunder og andre bedrifter i regionen utvikler virksomhetene sine og har gode resultater, sa Lund.

Konsernsjef Semming Semmingsen i Troms Kraft holdt innlegg om styrearbeid i medgang og motgang. Her sammen med Ivar Råstad fra Kunnskapsparken Nord. Foto: Maria Holm Simonsen