Det var stortingspolitiker Martin Henriksen (Ap) som tok opp politiberedskapen med justisministeren som et skriftlig spørsmål etter at Folkebladet har hatt fokus på saken. Hovedproblemet er at det kun er en politipatrulje på nettene i uka. Den har ansvar fra grensen mellom Balsfjord og Tromsø helt til grensen mellom Gratangen og Lavangen. I tillegg skal patruljen dekke hele Senja og indre Troms.

Innfridde responskravene

– Jeg vil starte med å understreke at Troms politidistrikt innfridde responstidskravene i 2017. Politimesteren opplyser at for å styrke beredskapen i området, har Troms politidistrikt inngått beredskapsavtale med tilgrensende Nordland politidistrikt. De har også et godt samarbeid med Forsvarets helikoptertjeneste på Bardufoss, som ved behov gjør det mulig å flytte mannskaper raskt på tvers av hele politidistriktet, skriver Listhaug.

Løpende vurdering

– I tillegg er det, i forbindelse med etableringen av det nye politidistriktet, besluttet at hovedsetet for Midt-Troms skal flyttes til Setermoen. Dette skal bidra til å gjøre lensmannsdistriktet bedre i stand til å betjene hele området, fordi Setermoen utgjør et geografisk sentrum og fordi et flertall av patruljene settes ut fra Setermoen. Jeg er også kjent med at det pågår en løpende en vurdering av tjenestetilbudet i Troms politidistrikt, herunder beredskapssituasjonen. Kommunene er en viktig samarbeidsaktør i dette arbeidet. Det avgjørende er å finne den riktige balansen mellom forebyggende virksomhet, etterforskning av straffesaker, beredskap og sivile oppgaver, skriver ministeren.

Handlingsrom innenfor ramme

– Jeg følger opp arbeidet med implementering av nærpolitireformen gjennom departementets styring av Politidirektoratet. Jeg vil understreke viktigheten av at politiet og politimestrene gis handlingsrom til å bruke de samlede ressursene på en mest mulig effektiv måte innenfor de rammebetingelser, mål- og resultatkrav som foreligger. Regjeringen vil derfor legge til rette for en mer overordnet, strategisk og langsiktig styring av politiet, med større vekt på mål, resultater og effekter og mindre på ressursinnsats, tiltak og aktiviteter. Dette er i tråd med viktige styringsprinsipper i staten, avslutter Listhaug.

– Lover ingen grep

– Jeg spurte justisministeren om hva hun ville gjøre for å forbedre situasjonen. Svaret var en opplisting av hvordan situasjonen er i dag. Det betyr i realiteten at hun ikke kommer til å ta noen nye grep, sier Henriksen.

– Det er behov for større bevilgninger til flere politidistrikter, men Listhaug lover ingen grep for å øke finansieringa, økt bemanning eller sørge for flere ressurser til distriktene. Det er synd. Nå er det viktig at det lokale engasjementet fortsetter, slik at saken ikke havner i en skuff i departementet, avslutter han.

Unngår å ta ansvar

Salangen-ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) var ikke nevneverdig imponert over svaret fra Listhaug.

– Min respons må være at det er betryggende at det er samlet et flertall på Stortinget som støtter SP sitt ønske om å styrke politidistriktene og de gjenværende lensmannskontorene. Det trengs når både nåværende, og forhenværende justisminister, velger å unngå å ta ansvar for å sikre at gjennomføring av politireformen faktisk gir et bedre og mer likt politi over hele landet, kommenterer hun.