Både Folkebladet og Lenvik brannvesen har fått henvendelser fra innbyggere som er usikker etter besøk av selgere på døren de siste ukene.

– Vi har fått henvendelser etter to tilfeller hvor de har vært på dørene, forteller varabrannsjef i Lenvik Sigbjørn Syr.

Han sier at henvendelsene går på at selgerne skal ha vært litt pågående, og at huseierne har vært usikker i etterkant av besøket på hva som er kravene til slukkeutstyr og brannvarslere i boligen, og om de virkelig trengte produktene. Folkebladet har også mottatt henvendelser fra folk som har vært usikker på hvem dørselgerne er.

Besøkte brannvesenet

Brannsjef Arnstein Smevik forteller at de fikk besøk av dørselgerne i firmaet som heter KundeService AS for to uker siden, hvor de informerte brannvesenet om at de i to-tre uker nå skulle jobbe med dørsalg av brannvernutstyr og slukkemateriell i området. Firmaet ønsket å si ifra til brannvesenet om hvem de var på forhånd i tilfelle det skulle vekke reaksjoner fra folk, for ofte er det da brannvesenet som får alle spørsmålene.

– I utgangspunktet har de lov til å selge disse produktene, og det er godkjente produkter, sier Syr.

KundeService AS ble etablert i Norge i 2013, og jobber primært med å selge brannvernutstyr. Salgsdirektør Tor-Arne Fjeldstad forteller at de har sertifiserte kontrollører og forteller at de går på dørene til folk og tilbyr dem en gratis befaring av brannsikkerheten i hjemmet.

– Noen ganger er alt i orden, mens vi andre ganger kommer med råd om forbedringer av brannsikkerheten, sier Fjeldstad.

– Hvorfor går dere på dørene for å selge dette?

– Fordi det er den beste måten å treffe folk på, sier han.

Han forteller at de reiser rundt i nord, og at de en gang i året er i Lenvik-området.

– 99,9 prosent av kundene er hyggelige når vi kommer, men det er klart at vi vet jo aldri hvilken dag vi treffer folk på. Og så er det veldig forskjellig hvilken oppfatning og holdninger folk har til brannvern, sier Fjeldstad.

Han kjenner seg ikke igjen i de tilbakemeldinger brannvesenet har fått på at de skal være pågående på dørene.

– Jeg er litt forundret over det, men jeg tar det til etterretning. Jeg synes det er veldig greit at vi får vite om dette og jeg skal snakke med de andre selgerne våre om dette, sier han.

– Kan få hjelp av brannvesenet

Varabrannsjef Syr sier at selv om det er godkjente produkter og lovlig virksomhet så er det i utgangspunktet ikke noe som tilsier at innbyggerne trenger å kjøpe produktene de selger.

– Brannvesenet ved feiertjenesten gjennomfører boligtilsyn jevnlig, og informasjon og tilsyn av brannsikkerhet i hjemmet, sier Syr.

– Det er mulig at de ikke trenger disse produktene i det hele tatt, sier han videre.

Syr sier at folk kan ta kontakt med brannvesenet eller feierne i Lenvik om de er usikker etter besøk av dørselgerne. Da vil de få riktig og informativ informasjon om slukkemiddel og røykvarslere i bolighus.

– Om folk har spørsmål etter at de har hatt besøk, så må de bare ringe oss og spørre, sier Syr.

Han minner også på at brannvesenet vil stå på Amfi på Finnsnes førstkommende torsdag for å svare på spørsmål om brannsikkerhet i hjemmet, i anledning den nasjonale komfyrvaktkampanjen.