Det var under vernerunden som ble foretatt av Stamina Helse, fagleder og verneombud i desember at det nok en gang ble rettet frustrasjon mot det som tilsynelatende var en vannlekkasje.

– Dette har vært et problem i flere år og ikke noe som kom over natta. Det har vært vann som har vært ute i kantineområdet, i trappeoppgangen og flere har vært redd for å skli i vannet å skade seg. Det har vært titt og ofte de siste årene at det har stått bøtter rundtomkring, sier verneombud Renate Leiknes til Folkebladet.

Bekymring

Hun forteller videre at vannproblematikken har vært tatt opp på flere vernerunder tidligere.

– Det har vært en bekymring og det har vært stor frustrasjon blant de ansatte på hvorfor dette ikke har vært tatt tak i. Hver gang en lekkasje og vannet på gulvet har vært oppdaget har det blitt ringt til vaktelefonen og ledere har fått beskjed, sier Leiknes.

– Er de ansatte bekymret i når det kommer til helsemessige forhold som kan komme med en lekkasje, eller skade?

– Helt klart. Det er missfarging på takplater noe som jeg antar er sopp, det er verken bra for inneklimaet eller bra for bygget. Nå er det også problemer knyttet opp mot for varmt inneklima. Vi jobber med de eldre som fryser lett, så da skrus temperaturen opp. Det oppstår tørr luft som er tungt for de ansatte.

Skader

I rapporten etter vernerunden står det at bygget er plaget med sølvkre på flere plan, noe som bekrefter utfordringer med fukt og muggsopp i bygget. Leiknes er klar på at det nå må tas tak i.

– Hvor lenge skal dette være et problem? Det er jo et relativt nytt bygg og med så mye vannskade skal det bli vanskelig å åpne en bogruppe på plan fire hvor skadene er mest synlig. Noe må nok gjøres skulle området tas i bruk. Jeg vil tro reparasjonene vil bli dyre, uten at jeg er noe ekspert.

Utvalg

8. februar ble vernerunden og funnene tatt opp i utvalget for miljø og forvaltning. Tor Aune (Lenviklista) og medlem i utvalget sier til Folkebladet at han var forbauset over å se en slik rapport på et relativt nytt bygg som Finnsnes omsorgssenter.

– Når man ser bildene i rapporten kommer det mange spørsmål. Hvordan kan det se slik ut i et bygg som stod ferdig i 2011? Vi i utvalget var ikke kjent med at det var noen spesielle utfordringer knyttet til bygget. Vi ble forsikret fra ledelsen at dette skulle tas tak i nokså fort, sier Aune.

Kommunen og leverandør i samtaler

Lenvik kommune og Skanska er i samtaler på fukt-problematikken.

Hverken rådmann Bjørn Fredriksen eller kommunalsjef Bente Karlsen er kjent med problematikken knyttet til Finnsnes omsorgsenteret når Folkebladet var i kontakt med kommunen søndag. Folkebladet har vært i kontakt med leder av Finnsnes omsorgssenter som henviser videre til teknisk sjef, Geir Fredriksen. Han bekrefter at vannproblematikken har vært et kjent problem for teknisk etat, men at de har trodd tidligere reparasjoner hadde hjulpet på.

– Først må jeg si at vi har hatt en dialog med Skanska, leverandøren av bygget hele veien og har hatt en dialog på problematikken over lengre tid. Vi trodde først vannet som dukket opp var knyttet til en taklekkasje. Leverandøren har vært på taket, mente de fant noe og tettet dette. I tillegg har det blitt gjort noen tiltak på vegg, så saken har blitt fulgt opp, sier Fredriksen.

Sammensatt

Han forteller videre at problematikken er sammensatt, og når problemene på ny dukket opp, har de måtte gå en ny runde for å avdekke årsaken.

– Når været slo om ble det særlig klart for oss hva det kunne være. Nå har vi en teori om at det kan være konstruksjonsmessige årsaker til vannproblematikken. Det kan dreie seg om svikt i installasjonen, som har ført til kondens av fuktig luft. Deretter har det blitt til is som frøs under taket. Når det så har blitt mildvær har det begynt å dryppe, når det er sagt er det ikke et dårlig bygg, det har mange gode kvaliteter, forklarer han.

– Hvor mange år har Finnsnes omsorgsenter hatt problemer knyttet til disse skadene?

– Jeg har vært kjent med skadene de siste to,tre årene. Nå har vi trodd at vi hadde funnet problemet og at det var reparert, men det har vært et vedvarende problem. Vi har ikke fått beskjed at det har skapt noe problem for drifta, men det er ikke bra og langt fra behagelig at det ligger en dam på gulv eller i trappa. Slik skal det ikke være. Nok er nok, vi skal komme til bunns i problemstillinga. Vi skal nå få ordnet en uavhengig rapport som går på hvordan skaden kunne oppstå, Det er på grunn av dette at vi ikke har fått reparert skader vi har vært oppmerksomme på så lenge sier Fredriksen.

Videre sier han at saken vil bli fulgt opp da både kommunen og entreprenør ønsker å komme til en løsning.

Løsning

Kommunikasjonsdirektør i Skanska Audun Lagøyr sier til Folkebladet at de er kjent med noen utfordringer i bygget.

– Det jeg kan si er at vi er kjent med utfordringer knyttet til fukt i bygget. I samarbeid med kommunen har vi sett på mulige løsninger på problemene. Dette gjelder for trappeoppgang og i ei røykebu.

– Hvorfor har dette tatt tid å ta tak i?

– Jeg vil ikke kommentere hvorfor det har tatt tid. Jeg har ikke en full oversikt over historien til bygget til å kunne gå inn på dette på nåværende tidspunkt.

– Hvis det viser seg å være konstruksjonsmessige feil ved bygget som fører til disse problemene, vil dette bli rettet opp i fra deres side?

– Vi har grepet fatt i en del forhold, men jeg ønsker ikke å spekulere i hva som kan være årsaken til disse utfordringene, avslutter Lågøyr.

Skader i tak viser missfargingen i trappeoppgangen på senteret. Foto: Carina Hansen
VANNSKADER: Over dør og i vegger på plan 4 inne i omsorgssenteret kan man se tydelige spor etter vannet som har rent ned. Foto: Carina Hansen Foto: Carina Hansen
Renate Leiknes håper noe blir gjort med problemet. Foto: Maria Holm Simonsen