Ifølge Folkehelseinstituttet har hvert tredje hjem problemer med fukt som kan lede til astma, allergier og andre sykdommer. Samtidig dør i gjennomsnitt 300 nordmenn årlig av radongass.

Luft godt

Hvert tredje hjem sliter med helseskadelig fukt, mener ekspertene.

– Den beste tiden å sjekke boligen for fukt, muggsopp eller radongass er nå i de kaldeste vintermånedene. Det har også en positiv helseeffekt å lufte godt ut hjemme og holde en riktig innetemperatur, sier fagdirektør Espen Fuglesang i Norges Takseringsforbund i en pressemelding fra Folkehelseinstituttet.

Sjekk loft og kjeller

Folkehelseinstituttet opplyser videre at det de fleste av disse skadene i krypkjellere og uinnredede loft, men også i oppholdsrom hvor fuktskadene kan utgjøre et helseproblem er det fukt. Det er først og fremst luftveisplager som astma, pustebesvær, hoste, luftveisinfeksjoner, bronkitt samt eksem som forbindes med fuktige innemiljøer.

Ifølge Fuglesang er vintermånedene godt egnet til å avsløre fukt og kondens som dannes i oppvarmede rom der reoler, skap og bilder står inntil en yttervegg. Spesielt soverommet, der sengegavlen ofte står inntil en kald yttervegg, er utsatt for kondens som dannes der fuktig luft møter kald yttervegg.

– Dette er ofte en kilde til muggsoppvekst, noe som er svært negativt for inneklimaet, sier fagdirektøren i Norges Takseringsforbund.

Radonsjekk

– Hvert år forårsaker radon rundt 300 dødsfall i Norge. Enten du bor i et utsatt område eller ikke, er det lurt å få undersøkt huset for den lumske gassen. Det beste tidspunktet for å få utført en slik test er på vinteren, sier Fuglesang.

Statens strålevern anbefaler målinger over minst to måneder i løpet av vintermånedene. Radongassen avgir stråling til lungene og er den viktigste årsaken til lungekreft i Norge utenom røyking.

Ifølge Statens strålevern er også sjansen for å bli eksponert for den kreftfremkallende gassen større om vinteren. Da blir nemlig gassen oppkonsentrert i vårt innemiljø og luftes i mindre grad ut. Radon kan verken luktes eller ses, og oppdages bare ved måling.