Etter at Fylkesmannen i Troms har sendt brev til samtlige kommuner i Troms om at de vil foreta kontroll av samtlige dispensasjonsvedtak etter motorferdselloven gitt fra i år, kommer saken opp til politisk behandling i flere kommuner.

Dispensasjoner kjent ugyldig - les saken her.

Mange oppfatter dette som en innskjerping av en praksis med dispensasjoner som er brukt gjennom flere år.

Kilometersgrense

Sakens kjerne dreier seg om å dispensere for at folk kan kjøre med skuter til hytta selv om avstanden målt i luftlinje på et kart til nærmeste vei teoretisk er for kort.

– Og nå skal de overprøve legeerklæringer, gud hjelpe meg – les saken her.

Forskriften krever at avstanden til nærmeste brøyta vei skal være over 2,5 kilometer.

– Vi får ikke råde slik vi vil til beste for trivsel og velvære for innbyggerne våre. Vi er voksne nok til å sette begrensningene, sier ordfører Bernhardt Halvorsen og tar saken til politisk behandling.

Han mener det er et paradoks at regjerningen vil delegere dem flere oppgaver, mens de samtidig detaljstyres fra oven.

Fornuft

Han viser til at topografien i landsdelen gjør det umulig for folk flest å bruke hyttene vinterstid uten at det gis dispensasjoner som ikke skjener til en teoretisk tenkt grense i luftlinje fra en brøyta vei.

– Hvor er fornuften når man skal blande inn en grense på 2,5 kilometer slik terrenget er her, sier han og ser ut av kontorvinduene med stupbratte fjell og lier som dels går rett ned i havet.

– Enkelte steder må det kjøres lange omveier fra vei for å komme fram til hyttene i krevende forhold. Man må jo ellers være omtrent fjellklatrer, sier han og viser til det bratte og utilgjengelige terrenget flere steder.

Han viser til at det heller ikke er skogsveier mange steder.

– Vi har ikke mange brøyta skogsveier her slik som sørpå for å kunne kjøre fram til hyttene. Det vil jo forurense og være lite miljøvennlig å begynne å brøyte veiene for komme seg på hytta, sier Halvorsen.

– Hva med folkehelsa, bør ikke folk i større grad gå til hyttene?

– Folk bruker hytta som utgangspunkt for å kunne gå på ski videre i terrenget og drive friluftsliv. Det blir i hvert fall ikke bedre av at folk må sitte heime istedenfor å komme seg ut, sier ordføreren.

Låst om vinteren

Han tror mange vil risikere ikke å få tillatelse til å kjøre til hytta om vinteren.

– Man kan ikke reise til hytta i luftlinje slik forskriften legger opp til. Mange hytter vil kunne bli låst igjen om vinteren og nærmest være verdiløse for folk, sier Halvorsen.

Ordføreren spør etter en begrunnelse for innskjerpingen som det legges opp til.

– Man skjerper jo inn overfor folk som ønsker å opptre lovlig, legger han til.

– Vi ber om at regjeringen fjerner kravet om kilometersgrense og overlater til kommunen å utøve fornuftig skjønn for skuterdispensasjoner, sier ordfører Halvorsen.

I en innstilling til saken som skal til kommunestyret, bes det om at regjerningen ved klima og miljødepartementet fjerner kilometersgrensen og overlater til kommunene å benytte skjønn ut fra topografi, sårbarhet og naturbelastning når dispensasjoner skal gis.

Syv kommuner i Sør-Troms regionråd, deriblant Salangen, sender samme krav til departementet.

KREVER ENDRING: Ordfører Bernhardt Halvorsen vil ha endret forskriftene i tråd med kommunens mer liberale praksis etter at Fylkesmannen i Troms vil ettergå samtlige nye dispensasjoner. Foto: Ulf Antonsen