Som den eneste stemte Arvid Småriseth (H) imot da formannskapet etter jul vedtok å anke brøytesaken til lagmannsretten. Men om saken kommer opp i kommunestyret er det mildt sagt usikkert hva som kan skje siden både Sp og Ap kan være splittet i saken.

For stor risiko for kommunen

– Jeg har ikke sendt inn kravet enda. Men skal sende den via H-lederen i Lavangen. Som jeg har sagt tidligere er det for stor økonomisk risiko for kommunen å gå videre med denne saken. I hvert fall bør kommunens høyeste organ, kommunestyret behandle saken, sier Småriseth til Folkebladet.

Får støtte fra Frp

– H-gruppen er enige om at summen i denne saken kan bli ganske stor til slutt. Og jeg vil også benytte anledningen til å spørre om formannskapet har anledning til å gjøre det på denne måten når det dreier seg om så store beløp. Jeg har stor tro på at saken vil havne i kommunestyret, sier han.

Jon Rasdal Eliassen (Frp) forteller at Frp ikke har tatt opp saken til diskusjon. Han var derfor tilbakeholden med å gi kommenterer i forhold til om også Frp vil sende inn krav. Men en ting var han klar på.

– Jeg har snakka med Arvid Småriseth. Og jeg er enig med Høyre om at denne saken må behandles i kommunestyret, sier han.

Innrømmer splittelse

Ordfører Bernhardt Halvorsen (Sp) er sparsom med kommentarene.

– Vi følger de anbefalingene advokatfirmaet PWC har gitt oss. Vi må stole på at de som kan juss. Utover dette ønsker jeg ikke kommentere saken nå, sier han.

Et stort spørsmål er hvor stor støtte Ap og Sp-representantene i formannskapet har i egne rekker i denne saken. Leder i Lavangen Sp, Svein Fagerli innrømmer at partiet er splittet i saken.

– Nei, det er nok ikke hundre prosent enighet i denne saken. Det er klart at vi er splitta. Det må vi bare innrømme. Men vi kan verken si ja eller nei siden det er en rosa sak som har gått for lukkede dører. Vi vet hva Tor Erik Lind sier og hva dommen sier, men vi har ikke fått noe fra dem som har avgjort saken. Det hadde vært greit å få denne saken drøftet, skal en ha en politikk som fungerer må vi også godta forskjellige meninger, sier han.

Får ikke innsyn

Kommunestyrerepresentantene som ikke sitter i formannskapet har lite eller ingen innsyn i hvordan vurderingene har vært gjort.

– Så saken har ikke vært drøftet i de enkelte partiene før den ble avgjort i formannskapet?

– Nei, det har ikke skjedd, svarer Fagerli.

– Støtter du at denne saken kommer til kommunestyret?

– Det kommer an på hva som kommer fram. Har formannskapet beslutta saken på feil grunnlag bør den komme opp. Jeg har ikke lest anken, men dommen har jeg lest, sier han.

– Burde ikke hele kommunestyret få kjennskap til denne saken?

– De kan jo ikke det så lenge den er rosamerket. Da er det en lukka sak. Jeg kan ikke si annet enn at jeg ikke har lest anken, sier Fagerli.

– Uheldig behandling

Folkebladet tok også kontakt med representanter i Ap. Partiet har to representanter i formannskapet, Kristine Haugen som er varaordfører og Klaus Larsen. Begge stemte for å anke. Klaus Larsen hadde ingen kommentarer å gi til Folkebladet i saken. Ap-veteran og tidligere ordfører, Viktor Andberg ville kun bli sitert på en setning.

– Jeg synes det har vært en uheldig behandling av saken, sier han.

– Er det for stor risiko for kommunen å anke saken?

– Jeg vil ikke uttale meg utover det jeg har sagt, svarer Andberg.

Kommunestyrerepresentant Daniel Helgesen (Ap) ønsket ikke tone flagg i saken før Ap har diskutert saken i gruppa. Men han var på linje med Andberg.

– Ja, jeg støtter Andberg når han sier saken har vært uheldig behandlet, sier han.

Viktor Andberg vil ikke si mer enn av denne saken har vært uheldig behandlet. Foto: Morten Dokka