Politiet ble for en uke siden gjort kjent med et nytt potensielt offer i saken mot samfunnstoppen. Mannen, som er i 20-årene, ble avhørt onsdag denne uken.

– Slik jeg forstår det oppsøkte han selv politiet, men jeg er usikker på om det var han som tok kontakt eller hvorvidt andre gjorde det for ham, sier politistasjonssjef Anita Hermandsen.

Var under 18 år

Mannen er, som i likhet med de to andre fornærmede, av utenlandsk opprinnelse og har vært asylsøker i Norge.

Tromsømannen er siktet for å ha utnyttet sin stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold for å skaffe seg sex. Han er også siktet for å ha utnyttet mindreårige i særlig sårbare posisjoner.

Hermandsen opplyser at forholdene knyttet til den tredje fornærmede er av samme art.

Selv nekter samfunnstoppen straffskyld og stiller seg uforstående til anklagene mot ham.

Alle tre var asylanter

iTromsø har tidligere avslørt at samfunnstoppen, som på tidspunktet hadde ei svært betrodd stilling, skal ha besøkt enkelte av Bufetats enheter på uvanlige tidspunkt, utenfor arbeidstid. Han skal blant annet ha krevd å få være alene med enkelte av beboerne. Dette førte til at Bufetat for fem-seks år siden innledet en dialog med Bufdir om behovet for å avklare mannens roller: Var han på jobb eller besøkte han enheten som privatperson?

Politiet bekreftet torsdag at samtlige fornærmede i saken har vært asylanter eller flyktninger.

Leter etter flere fornærmede

– Vi mener ennå det er grunn til å tro at det kan være flere i dette miljøet eller andre personer som har bodd på ulike ungdomsinstitusjoner som kan ha blitt utsatt for lignende forhold, sier politiinspektør Elin Norgård Strand til iTromsø.

– Men vi utelukker ikke at ting kan ha skjedd andre steder i landet.

Samfunnstoppen har hatt flere typer ulike verv, inkludert i humanitære organisasjoner hvor han kan ha kommet i kontakt med unge, sårbare menn.

– Har dere involvert organisasjonene i etterforskningen?

– Vi gjør det eller vil gjøre det når det er naturlig, svarer Strand.

– Det er ingenting som tyder på at det skal ha skjedd noe ulovlig, sier styrelederen.

Det opplyses at de ikke har blitt kontaktet av politiet på nåværende tidspunkt.