Ordene tilhører hovedtillitsvalgt i Hæren for Norges offiserforbund, Pål B. Nygaard. Han reagerer sterkt på avsløringene i Folkebladet på onsdag, der det kommer fram i et dokument fra Hærstaben at dedikert helikopterstøtte er avgjørende for Hærens operative evne.

Må dementeres

Nygaard mener at en uttalelse om helikopterstøtte fra forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i TV2 10. september 2016, i et innslag Nygaard selv var med i, står i grell kontrast til det Folkebladet gjengir fra dokumentet «Vurdering av Hærens behov for helikopterstøtte».

Der sier forsvarssjefen følgende, ifølge Nygaard:

– Der er ingen operative konsepter for helikopter i Hæren i dag. Det er en hær som er mobil ved hjelp av hjul og belter, slik at vi forringer ikke Hæren.

– Når forsvarssjefen sier det han sier i beste sendetid, er det også noe han spiller inn for politisk ledelse. Med dette innspillet fra Hæren blir han totalt avkledd, og det betyr at forsvarssjefen snarest må ut og dementere det han har sagt og presisere hva han egentlig mener. Ellers har vi et demokratisk kjempeproblem. Han som øverste fagmilitære embetsmann har plikt på seg til å komme opp med konsekvenser av det som kommer av forslag. Hvis man ikke klarer å utføre sine plikter vet jeg ikke hva det betyr for oss andre som jobber i dette firmaet. Det er en skivebom å si at det ikke får konsekvenser for Hæren når styrkesjefen i Hæren fremmer en ærlig begrunnelse for hvorfor Hæren må ha helikopter. Jeg har all respekt for at hærsjefen gjør det han gjør, sier Nygaard.

Han mener dokumentet er et krystallklart signal.

– Hærens ledelse besvarer her hva bortfall av denne dedikerte helikopterstøtten betyr for Hærens evne til å løse de oppdragene som Stortinget i neste omgang pålegger Hæren å utføre. Utfra det som er gjengitt i media avlives den ene lettvindtheten etter den andre i dette alvorlige spørsmålet for Hæren, mener Nygaard.

Veldig bra

Ordfører Nils Foshaug sier det er veldig bra at Hæren er så tydelig på de oppgavene de er satt til.

– Jeg registrerer at Hæren er tydelig på behovet og det faktum at behovet ikke er minkende, men økende selv om bataljoner mekaniseres. Når topografien i nord er mest uten vei, så er ikke det overraskende. Jeg håper at man tar dette inn over seg og ser muligheten i Indre Troms og det helikoptermiljøet vi har på Bardufoss, sier Foshaug.

Ordføreren mener det ikke kan sies tydeligere enn det Hærstaben gjør.

– Dette er helt klart en tilbakemelding som ikke harmonerer med tidligere uttalelser. Det er veldig greit med tydelige vurderinger som ikke trekkes i tvil. Så er det opp til Stortinget å sette rammene slik at Forsvaret kan utføre oppdragene sine, sier han.

Vil ikke kommentere

Folkebladet har forsøkt å få en kommentar til Hærstabens dokument både fra forsvarsstaben og forsvarsdepartementet, men begge avstår.

– Vi ønsker ikke å kommentere innholdet i dokumentet fordi det er gradert, sier pressevakt i forsvarsstaben, oberst Sven Halvorsen.

– Regjeringen skal som kjent komme tilbake til Stortinget med en anbefaling i løpet av vårsesjonen, når det gjelder framtidig bruk og stasjonering av Forsvarets Bell-helikopter. Det er derfor for tidlig for forsvarsdepartementet å kommentere denne saken nå, sier spesialrådgiver Birgitte Frisch i forsvarsdepartementet.

dementere: Pål B. Nygaard mener forsvarssjefen må ut og dementere tidligere uttalelser om at Hæren ikke trenger helikopterstøtte. Foto: Jan-Erik Bergstad Foto: Jan-Erik Bergstad