Det mener stortingsrepresentant for Troms, Sandra Borch (Sp). Hun er glad for at Folkebladet har fått fram dokumentet til Hærstaben.

– Det er bra at rapporten kommer fram. Og det er bra at rapporten er så tydelig og får fram viktig informasjon. Nå håper jeg bare andre partier tar inn over seg den informasjonen som er kommet ut, sier Borch.

Legges død

Borch mener at denne informasjonen må føre til endringer i regjeringens strategi.

– Når Hæren så tydelig konkluderer med økt helikopterkapasitet må regjeringen legge fjerningen av helikoptrene fra Bardufoss død. Dette har Sp ment i lang tid. Jeg håper at regjeringen tar dette med seg til vårens debatt om helikopterstruktur. Vi har sagt hele tiden at det må være ni helikopter igjen på Bardufoss, men når Hæren vurderer at de trenger enda flere, så er vi i Sp åpen for det, sier Borch.

Endrer debatten

Borch mener at opplysningene som kommer fram i rapporten «Vurdering av Hærens behov for helikopter» er nødt til å endre debatten om helikopterkapasitet i nord.

– Ja, jeg håper dette endrer debatten. Regjeringen må se at påstanden om at NH90 som erstatning for Bell-helikoptrene må legges bort. Rapporten er tydelig på det. Det er viktig at det som står i rapporten må formidles videre til politikerne. Det som kommer fram i media er veldig bra, og det bør legge føringer for debatten som kommer til våren, mener Borch.

Rapporten må også føre til at debatten om målet om et forsvarsbudsjett på to prosent av brutto nasjonalprodukt må blusse opp igjen.

– Det kom fram i regjeringserklæringen at regjeringen og Venstre går bort fra toprosentmålet og at de ikke har planer om å levere på dette området. Vi må ta Nato-kravet på alvor. Toprosentmålet vil være med på å sikre helikopter til Hæren. Når rapporten tar så sterk avstand fra bruk av sivile helikopter er dette et tydelig signal til beslutningstakerne på Stortinget. Det må vi ta på alvor og se at vi trenger Bell-helikoptrene i nord, og ikke blande inn sivile helikopter og NH90-helikoptrene, sier Borch.