Tirsdag ettermiddag kom han rett fra verftet, Viknaslippen, med nyervervelsen. Båten var ikke før klappet til kai heime på Smørsgård i Sørreisa før datteren Lisa (28) foretok den offisielle dåpen med å smelle sjampanjeflaska i baugen. «Aud-Jorunn» er oppkalt etter kona til rederen.

Mye folk hadde møtt opp for å ønske velkommen og gratulere. Ordfører Jan-Erik Nordahl stilte med blomster og lykkeønskinger.

– Trivelig, synes Agnar Angell, som sjøl bød på kaker og kaffe til de frammøtte, i messa om bord.

Garn på Grimsbakken

Nybåten rakk bare å ligge ei natt ved kai på Smørsgård før det onsdag bar til Senjahopen. Det gjelder å få garna i havet så fort som mulig, mens sesongen er der og torsken er tilgjengelig.

– Vi skal bare få bruket om bord, så går vi og setter i Grimsbakken, sier Angell som skal ha med seg sønnen Kent og sambygdingen Kristian Elvevoll som mannskap.

Inntil i fjor vår reiste han som skipper på ringnotsnurperen «Senior» tilhørende Birger Dahl i Bodø. Før det drev han, broren og faren ringnotsnurperen «Tromsøybuen» i Sørreisa.

Ringnot hele livet

– Jeg har stort sett drevet med ringnot siden ungdomsskolen. Unntaket er 1975 da jeg var med «Stig-Magne» fra Torsken på garn. Ringnot har vært et fint liv. For fint. Jeg fant ut at det kunne gjøre seg med litt mer kroppsarbeid, få bort noen magemuskler. Om kort tid fyller jeg 60, så skulle jeg gjøre noe nytt, måtte jeg gjøre det nå, sier Agnar Angell.

Han og sønnen eier også Selfa Max-sjarken «Jens Berg». Tanken var først å utvikle denne med flere kvoter.

Sertifisert for havfiske

– Men så kom jeg over dette 50-fots prosjektet som Viknaslippen hadde påbegynt i Polen, men som kunden hadde forlatt. Det passet bra. Torsken har beveget seg lenger fra kysten, og da kan det være godt å ha noe skikkelig under føttene. Også med tanke på blåkveitefisket. «Aud-Jorunn» er sertifisert for å fiske ut til 200 mil.

Spesielt med «Aud-Jorunn» er at fangten skal oppbevares i sekker i vannfylte tanker med RSW-kjøling om bord. Det skal gi god utblødning og god kvalitet. Lastekapasiteten er hele 60 tonn.

Nybåten har ellers plass til fem mann i tre lugarer om bord. Framdrifta besørges av en Deutz på 640 hestekrefter.

Agnar Angell og barnebarna Odin og Noah Angell og Thea Michelle Edwards i messa om bord. – Kanskje er det de som tar over, sier Agnar. Foto: Stian André Lund
«Aud-Jorunn» er bygget i aluminum i Polen i regi av Viknaslippen. Den er 14,99 meter lang og 6,5 meter bred. Agnar Angell har vært eier av flere båter, men dette er hans første nybåt. Foto: Stian André Lund
50-fotingen «Aud Jorunn» kan laste hele 60 tonn fisk i tre vannfylte tanker om bord. Båten er ellers utstyrt med shelterdekk. Foto: Stian André Lund