«Revisors konklusjon er at Lenvik kommune ved kjøp av helse- og omsorgstjenester har brutt regelverket om offentlige anskaffelser».

Saken det gjelder er Lenvik kommunes kjøp av tjenester fra et selskap som sønnen til den tidligere rådmannen i Lenvik, Margethe Hagerupsen, var underleverandør til. I løpet av en periode på tre og et halvt år betalte kommunen ut vel 14 millioner kroner til selskapet som nå heter Visit Senja AS, men som tidligere har gått under navnene Slåttebakken helse og Anders Hanssen photography.

Klikk her for å laste ned og lese hele rapporten (sladdet versjon)

Fagavisa Kommunal Rapport satte søkelyset på saken i en rekke artikler i fjor. Det bidro til at kontrollutvalget i Lenvik og KomRev Nord satte igang undersøkelser, som nå altså har resultert i den ferske rapporten.

«Må betraktes som inhabil»

Rapporten, som med alt av vedlegg er på nesten hundre sider, går grundig gjennom Lenvik kommunes håndtering av anskaffelsen. Habilitetsaspektet, det at rådmannens sønn var involvert i firmaet som kommunen først inngikk en kortvarig og senere en langvarig kontrakt med, er grundig vurdert.

Legger seg flat

Rådmann Bjørn Fredriksen i Levik kommune har gitt sin høringsuttalelse til rapporten, og opplyser her at de i kommunen ikke har funnet noen feil eller unøyaktigheter som vil endre på rapportens konklusjoner.

«Oppsummert må Lenvik kommune erkjenne at Komrev Nords konklusjoner i hovedsak er korrekte og at kommunen har brutt mange lovbestemmelser i denne saken. Dette beklages på det sterkeste», skriver Fredriksen.

Han påpeker imidlertid at kommunen allerede har tatt lærdom av saken, og at det i fjor vår ble ansatt ny innkjøpssjef, samt at kommunen fra januar i år også har ansatt en kommuneavdokat.

«Man ser allerede nå en betydelig forbedring i kommunens rutiner og målet er nå at hver enkelt sak skal behandles etter de bestemmelser som gjelder innenfor innkjøpsområdet. Dette gjelder spesielt lov og forskrift om offentlig anskaffelser, lov om pasient og brukerrettigheter, lov om helse- og omsorgstjenester, forvaltningsloven og kommunens eget innkjøpsreglement».

Tar til orde for anmeldelse

Frittstående representant i Lenvik kommunestyre, Jasmin Agovic-Nordaas, har ved flere anledninger uttalt at han mener at Lenvik kommune er preget av ukultur og at en oppryddingssjau bør gjøres. Etter å ha lest KomRev Nords rapport er han enda mer sikker i sin sak.

– Jeg har vært involvert i politikken i rundt ti år, og jeg har vært involvert i flere forvaltningsorganer og jobber innenfor offentlig forvaltning, men aldri før har jeg lest en rapport som så til de grader slakter et forvaltningsorgan som det denne rapporten gjør. Her fortelles det om brudd på anskaffelsesreglementet, brudd på forvaltningsloven og ikke minst habilitetsreglementet. For meg personlig kommer ikke dette som en stor overraskelse, men det som er nytt at vi denne gangen har alt svart på hvitt fra en faglig og uavhengig instans — det er ingen tvil lenger, sier Agovic-Nordaas.

Han understreker at han ikke kommer til å foreta seg noe før kontrollutvalget i Lenvik har behandlet rapporten og gitt sin innstilling til kommunestyret, men kan allerede nå varsle at han kommer til å ta til orde for at saken anmeldes.

– En anmeldelse av hva eller hvem?

– Selve rapporten danner grunnlag for anmeldelse. Deretter er det opp til politiet å avgjøre hvem som eventuelt skal siktes i saken hvis de finner grunnlag for det.

Suspensjon

Den frittstående representanten viser til straffeloven og dens omtale av korrupsjon, mer konkret det ene kapittelet i loven som sier «For korrupsjon straffes den som gir eller tilbyr noen en utilbørlig fordel i anledning av stilling, verv eller oppdrag».

– Ifølge min fortolkning av straffeloven, mener jeg helt klart at denne saken kvalifiserer til å i hvert fall å bli undersøkt av politiet. Dette er en så alvorlig og graverende sak med et så stort omfang — i overkant av 14 millioner kroner har dette firmaet mottatt fra kommunen, og jeg kan ikke lenger sitte passivt og akseptere at dette skjer. Ord og lovnader om bedring er ikke lenger nok for meg, og nå må det få konsekvenser for å forhindre at slike ting skjer igjen, sier Agovic-Nordaas.

Han mener også at funnene i rapporten gir grunn til å vurdere om personer som var involvert i innkjøpsprosessen bør suspenderes. Agovic-Nordaas mener i så måte at suspensjonsspørsmålet må vurderes i et ekstraordinært kommunestyremøte.

– For øvrig må jeg også presisere at ordfører i kommunen har nå et stort forklaringsproblem da han gjennom hele prosessen har bagatellisert, og på en meget arrogant måte avvist det hele, ved å kritisere både KomRev Nord, kontrollutvalget, KS-sekretariatet og Kommunal Rapport. Nå må han svelge sine ord for rapporten etterlater ingen tvil.

Utvalget tok over

I lys av rapporten ønsker KrF-politiker PerInge Søreng, som er leder av utvalg for helse og omsorg (UHO) i Lenvik kommune, at folk skal vite hvordan UHO, som håndterer innkjøpssaker innen helse og omsorg, har fungert denne perioden.

– Dagens utvalg ble valgt høsten 2015, og da vi kom ordentlig igang i 2016 begynte vi jo å høre om disse tingene. Det ble mer og mer klart for oss at vi ikke kunne ha slike uklarheter rundt habilitet og slike ting, og fra februar 2017 ble det derfor vedtatt at UHO skulle overta saksbehandlinga i disse anbudssakene, og det rett og slett fordi hele administrasjonen var inhabil. Denne situasjonen gjaldt ut fjoråret helt til det ble ansatt en ny rådmann, sier Søreng.

Uheldig for omdømmet

Når det gjelder det som fremkommer i KomRev Nords rapport mener han at det er både alvorlig og absolutt ikke greit.

– Jeg er glad for at vår rådmann, Bjørn Fredriksen, har beklaget det som har skjedd i denne saken. Nå som forholdene er belyst er forhåpentligvis disse tingene ordnet opp i.

– Bør de forholdene som avdekkes i rapporten få noen etterspill?

– Jeg har sagt fra dag én siden jeg ble klar over at kontrollutvalget ville undersøke dette at jeg ikke ønsker å foreta noen forhåndsdom i denne saken. Jeg har stor tiltro til at kontrollutvalget gjør jobben sin, og at denne rapporten blir behandlet på en seriøs måte når kontrollutvalget behandler rapporten i sitt møte 15. februar. Det med etterspill kan jeg ikke si noe om nå — det er for tidlig.

– Hva betyr denne rapporten for Lenviks omdømme?

– Jeg beklager dette her, for det er ikke dette vi trenger nå som vi prøver å bygge opp omdømmet. Det er et tilbakeslag, men så håper jeg at nye folk klarer å skape den tillitten som kommunen trenger, sier Søreng.

Rådmann i Lenvik kommune, Bjørn Fredriksen, ønsker ikke å kommentere ståa noe særlig utover det han allerede har sagt i sitt høringssvar til KomRev Nord.

– Vi har erkjent begge forholdene, både det som går på brudd på anskaffelsesreglementet og problemstillingen tilknytta habilitet. Dette beklages meget sterkt fra rådmannen, og vi har iverksatt tiltak på mange områder slik at dette aldri blir en sak igjen i fremtiden. For øvrig er dette en politisk sak som skal behandles i kontrollutvalget først og senere i kommunestyret, og så er det opp til kommunestyret å beslutte hva slags tiltak som skal følge av denne rapporten. De tiltak vil rådmannen selvsagt følge lojalt opp, sier Fredriksen til Folkebladet.

Folkebladet har ikke lyktes med å komme i kontakt med ordfører Geir-Inge Sivertsen i Lenvik kommune. Heller ikke med tidligere rådmann, Margrethe Hagerupsen.

Her er rapporten — klikk på bilde for å laste ned og lese hele rapporten (sladdet versjon).
Frittstående representant Jasmin Agovic-Nordaas mener at politiet bør etterforske saken. Foto: Maria Holm Simonsen
Leder av utvalg for helse og omsorg i Lenvik kommune, Per-Inge Søreng (KrF) mener det som er avdekket i rapporten er et omdømmemessig tilbakeslag.
Flat: Rådmann Bjørn Fredriksen beklaget meget sterkt at Lenvik kommune har brutt anskaffelsesreglementet. Foto: Carina Hansen