Bruk av sivile helikopter beskrives som svært begrenset og bare til bruk i de bakre rekker av en eventuell konfliktsone. NH90 vurderes som uaktuell, gitt deres prioritering som understøttelse for fregattene og kystvakten.

Rapport

Folkebladet har fått innsyn i en rapport fra Hæren merket «begrenset» der det kommer fram at Hæren vil bli betydelig svekket uten helikopterstøtte fra Bell 412. Hærens nullalternativ er ni Bell 412 på Bardufoss og ni på Rygge. Hærens førsteprioritet ut fra dagens tilgang er 12 Bell 412 på Bardufoss og seks på Rygge, samt anskaffelse av ekstra Bell 412-maskiner. Ønsket er 15 maskiner. Et slikt antall «bidrar til å løse Forsvarets operative behov og Hærens operative krav»

Økt operativ evne

I rapporten framheves den avgjørende betydningen bruk av Bell 412 har for Hærens operativ evne.

Konklusjon

« (...) Hæren vurderer det derfor som operativt forsvarlig at fordelingen av Bell 412 primært etableres med minimum 12 skrog på Bardufoss og seks på Rygge. Dette bidrar til å løse Forsvarets operative behov og Hærens operative krav. Sekundært vurderer Hæren at dagens deling på ni-ni på Bardufoss og Rygge blir stående. Denne fordelingen støtter Hærens behov, men oppfyller ikke operative krav og evne til tidlig innsetting av ulike avdelinger. For begge alternativene anbefales det at en ytterligere anskaffelse av Bell 412 vurderes».