– Prisen er for høy. Det er vi alle sammen enig om. Likevel synes vi det er viktig å være med på denne runden med vekst, sier daglig leder Fredd Wilsgård ved Wilsgård Fiskeoppdrett i Torsken.

Han representerer ett av de tilsammen 47 oppdrettsselskapene som nå har søkt Fiskeridirektoratet om å øke produksjonen. Etter flere år med liten vekst, har regjeringa åpnet for at næringa kan vokse med seks prosent.

Vokse

Wilsgård har søkt om å vokse i to produksjonsområder. I det ene, området Andøya til Senja, har han søkt om 57 tonn økning på tre tillatelser. Med prisene som er satt må han for det betale et vederlag på 6,840 millioner kroner.

– Isolert sett er det vanskelig å regne hjem lønnsomhet i prisen vi må betale. Det går ikke an å drive oppdrett hvis denne type tillatelser skulle ligget i bunnen, sier Wilsgård.

– Vi ønsker likevel å være med når muligheten for vekst byr seg. Etter et par gode år i næringa ser vi det også om et incitament at pengene vi betaler i vederlag går til kommuner og fylkeskommuner. Det er et greit incitament, sier Fredd Wilsgård.

57 tonn utgjør 19 tonn per tillatelse for Wilsgård i det aktuelle produksjonsområdet.

– Det er ikke mer enn vi produserer på en formiddag, så sånn sett er det ikke betydelig. Det handler likevel om å bygge opp volumet som skal gjennom slakteri og foredling, sier Fredd Wilsgård.

750 millioner i vederlag

Ifølge Fiskeridirektoratet vil søknadene fra de 47 selskapene innbringe oppdrettskommunene og fylkeskommunene over 750 millionar kroner.

– Lakseoppdrett er ei viktig næring for Norge. Dette er det første store løftet på flere år. Veksten kan gi grunnlag for flere arbeidsplasser langs hele kysten, sier en fornøyd fiskeriminister Per Sandberg (Frp), ifølge direktoratets nettside.

De 47 søkerne har til sammen betalt inn om lag 947 millioner kroner. 80 prosent av dette går til Havbruksfondet, som igjen gir 70 prosent til laksekommunene og 10 prosent til fylkeskommunene.

– Næring med ambisjoner

– Oppslutninga om tilbudet vårt viser ei næring med stor tro på seg selv og store ambisjoner. Dette vil også gi gode inntekter til lokalsamfunnene. Kommunene og fylkeskommunene vil få utbetalt over 750 millioner kroner for å være vertsskap for oppdrettsnæringa. I tillegg kommer pengar fra auksjonen, sier fiskeriministeren.

Veksten som regjeringa legger opp til blir tildelt i to omganger — først denne delen til fastpris, og deretter resten gjennom auksjon.

Auksjonen vil etter planen bli gjennomført i løpet av våren. Målet er at hele veksten er tildelt før sommeren 2018.

Utbetalinger fra havbruksfondet skjer årlig, i oktober.