Av totalt 19 saker som skal behandles 8. ferbuar, hvorav to er godkjenning av møteprotokoll og referatsaker, dreier ti saker seg om snøskuter. Fem av sakene gjelder klage på dispensasjon fra lov om motorferdsel i utmark og vassdrag.

Nestleder av Utvalg for miljø og forvaltning (UMF), Louis Edvardsen (H), sier at dette ikke er så uvanlig mange klagesaker.

– Er det mye uro rundt dette med skuterdispensasjoner?

– Politisk har vi en oppfatning av fylkesmannen ikke håndterer disse sakene i samsvar med det som har kommet fra Miljøverndepartementet. Samtidig har folket en oppfatning av at vi lokalpolitikere har en større myndighet enn det vi etter hvert har avdekket at vi har, så det er stor frustrasjon på mange nivåer. Sånn som fylkesmannen i dag praktiserer vårt handlingsrom er det svært lite å hente. Nå jobber vi med å få på plass en skuterløype, så får vi se hvordan det går. Går fylkesmannen mot også dette, er status den at vi er på status quo sammenlignet med tidligere praksis, sier Edvardsen, som viser til at det for to år siden kom en endring på lov om motorferdsel i utmark, som skapte forventinger om mer sjølråderett i kommunene.

Når det gjelder jobben med skuterløype, sitter mange nå på gjerdet og venter på hva som blir utfallet for Bardu kommune, som var først ute med å vedta et kommunalt løypenett for snøskuter.

– Bardu er en foregangskommune, og oppfatninga er at det som skjer der vil sette presedens for oss andre. Det er i hvert fall ingen vits å kjøre flere paralelle caser før vi vet hva utfallet blir der, sier Edvardsen.

For øvrig skal UMF behandle tre dispensasjonssaker, samt en sak som gjelder leiekjøring. I tillegg behandler utvalget uttalelsen fra Salangen kommune «Krav om endring av «Forskrift for bruk av motorkjøretøy i utmark».