I forbindelse med revisjonen av en omplasseringssak rettet kontrollutvalget i oktober i fjor sterk kritikk mot rådmannen for manglende etterlevelse av reglene om avledet habilitet. Nå — etter at rådmannen har fått gitt sine svar og innspill om saken, er det klart at kontrollutvalget ikke har endret synspunkt.

– Rådmannen la først frem sitt syn på saken muntlig i kontrollutvalgets møte i desember. Dette ble skriftliggjort og tatt med da kontrollutvalget ferdigbehandlet saken i forrige uke. Sånn som vi ser det forander ikke rådmannens redegjørelse på annet enn at jeg tenker at det er viktig å presisere at kommunen følger de oppsatte regler ved overtallighet, sier leder av kontrollutvalget, Roger Hanssen (Lenviklista).

Opp i kommunestyret

– Hva nå?

– Nå skal rapporten opp til behandling i kommunestyret, noe jeg antar skjer 8. mars, sier Hanssen.

Dette er vedtaket kontrollutvalget foreslår at skal vedtas i kommunestyret:

• Kommunestyret meddeler rådmannen sterk kritikk for manglende etterlevelse av regler for avledet habilitet ved omplassering av ansatte etter avvikling av tilbudet i Seljehalsen 4.

• Kommunestyret ber rådmannen fremskynde arbeidet med revisjon av regler for avledet inhabilitet i arbeidsreglement og etiske retningslinjer. Rådmannen gir tilbakemelding til kontrollutvalget resultatet av dette arbeid innen 15.08.2018.

• Kommunestyret ber om at rådmannen i saker om overtallighet fullt ut forholder seg til vedtatte rutiner for nedbemanning, herunder at kvalifikasjonskravet ikke uthules ved praktiseringen av regelverket.

For øvrig er kontrollutvalgslederen ordknapp om revisjonssaken.

– Det jeg kan si er at jeg fortsatt synes dette er både en alvorlig og trist sak, sier Hanssen.

Erkjente at regler ble brutt

Som kjent erkjente tidligere rådmann i Lenvik, Margrethe Hagerupsen, i desember at reglene for avledet habilitet ble brutt i forbindelse med omplasseringssaken. I den skriftlige redegjørelsen, som er forfattet av rådmann Bjørn Fredriksen, rettes det likevel kritikk mot kontrollutvalget og K-sekretariatet og deres behandling av saken. Kritikken går blant annet på saksbehandlingstid, at varslers anklager om nepotisme ikke er behandlet og for å ha tatt «klagers side».

I saksframlegget, som ble lagt frem i forbindelse med det siste kontrollutvalgsmøtet, imøtegås imidlertid alle disse kritikkpunktene. I saksframlegget pekes det også på at ordfører Geir-Inge Sivertsen var til stede da revisjonssaken ble behandlet i kontrollutvalget i desember, og at han der uttalte at «han var i tvil om kontrollutvalget har belyst saken på forsvarlig måte».

«Den gjennomgang av saken som er gitt overfor, og innstilling til vedtak mener sekretariatet avkrefter ordførerens bekymring om manglende opplysning og forsvarlig saksutredning», heter det i det 17 sider lange saksframlegget skrevet av seniorrådgiver Bjørn H. Wikasteen i K-sekretariatet.

Rådmann Bjørn Fredriksen har på stående fot noen kommentar til saken, men sier at rådmannen kommer til å gi en uttalelse som skal legges ved kontrollutvalgets rapport.

Revisjonssaken skal behandles i kommunestyret i Lenvik 8. mars. Foto: Trond Sandnes