Nedleggelsen kommer i forbindelse med politireformen. De ansatte i Salangen skal til Setermoen som får hovedkontoret.

Men i Bardu står det ikke lokaler ferdig, det er snakk om å bygge nye lokaler for å få plass til de ansatte. Derfor må politiet leie midlertidige lokaler, enten på Setermoen eller på Bardufoss. Samtidig står altså lokaler politiet allerede betaler for klare i Salangen, både kontorer, celle møterom, spiserom og garasjeanlegg. Folkebladet har bedt om innsyn i leiekontraktene både i Målselv og Salangen for å se hvor store summer politiet risikerer å tape på denne endringen. Men politimesteren i Troms avslo innsynsbegjæringen. Den eneste opplysningen de ga var at leiekontrakten for Målselv lensmannskontor varer ut 2029. Saken skal ankebehandles av Politidirektoratet.

Millioner for tomme lokaler

Ut fra opplysninger fra aktører i bransjen om markedsprisene på Sjøvegan er det sannsynlig at leieprisen ligger et sted mellom 1.500 og 2.000 kroner per kvadratmeter per år. Lokalene i Salangen skal etter det Folkebladet har fått opplyst være på 300 kvadratmeter kontorlokaler og over 100 kvadratmeter oppvarmet garasje. Det betyr at en årlig leiepris for kontorlokalene kan ligge fra 450.000 kroner til 600.000 kroner. Med en leiekontrakt fram til 2023 betyr det husleiekostnader for tomme lokaler på et sted mellom 2.250.000 og –3.000.000 kroner. I tillegg kommer leiekostnadene for garasjeanlegget. Og det skal svært mye til om politiet klarer å forhandle seg ut av disse kontraktene.

– Hinsides at de flytter

Salangen ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) forteller at hun har argumentert med disse forholdene tidligere under politirådsmøter.

– Så lenge de ikke har lokaler klare på Setermoen synes jeg det er hinsides at de flytter fra Sjøvegan. Dette er et regnestykke som ikke er logisk for noen. Kontorene på både Sjøvegan og Bardufoss burde vært opprettholdt inntil de var klar på Setermoen med hovedkontoret. Jeg redd dette vil ta lang tid, sier Wiggen Prestbakmo.

– De skulle stengt av for publikum i Salangen 1. januar. Men nå er det bestemt at de holder åpent to dager i uka. Det er jeg godt fornøyd med, sier hun.

Risikerer økte leieutgifter

Regionlensmann Andreas Nilsen forteller at det er Politiets fellestjenester som har dialog med huseiere om kontraktene.

– Jeg tar til etterretning den strukturen vi har fått på plass, det forholder jeg meg til. Det innebærer at Salangen lensmannskontor skal stenge 1. april. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Nilsen.

– Men dette blir en dyr løsning når politiet allerede leier lokaler?

– I en overgang risikerer vi å få økte leieutgifter, men det blir en del av omstillingen. På sikt vil jo kontraktene løpe ut. Vi følger bare opp de konklusjonene som er tatt, sier Nilsen.