Flere reagerer nå på den lange utrykningstiden hos politiet når det skjer noe i Salangen. Det siste eksempelet er brannen på Sjøvegan natt til mandag. Da brukte politiet nesten en time før de var på stedet. Patruljen kom da fra Finnsnes.

Kun en patrulje i tjeneste

Folkebladet spurte regionlensmann Andreas Nilsen om folk må forvente å vente så lenge på politiet når det skjer noe.

– Det er et faktum at dette vaktdistriktet er veldig stort, hele Lenvik kommune, Sørreisa, Senjakommunene, Dyrøy, og fra Balsfjord i nord til Lavangen i sør. På natt midt i uka er det bare en patrulje i tjeneste. Da denne brannen skjedde var det Finnsnes som hadde vakt. Da tar det denne tiden før de er fremme, sier han.

Vaktordningen fungerer slik at patruljen er plasser ei natt på Finnsnes og neste natt i Målselv. Finnsnes er altså en by uten politipatrulje annenhver natt.

– Så vi må leve med så lang tid før politiet ankommer?

– Ja, slik situasjonen er i dag må en det. Jeg ser heller ingen endringer på dette med det første når det gjelder beredskap i midt i uka på netter. Det er det vi klarer å stille med i dag, sier han.

– Har dere vurdert å sette inn to patruljer?

– Vi har vurdert det, men det er så ressurskrevende at det hadde rammet annen produksjon. Samtidig er det vurdert opp mot sårbarheten, det er sjelden det skjer alvorlige hendelser på natta midt i uka, sier han.

– Vil det komme endringer når den nye politistasjonen på Setermoen er i drift?

– Nei, beredskapen vil bli den samme. Det skal skje store endringer i bemanningen vår og på Finnsnes før vi klarer å etablere sterkere vakt på natt midt i uka. Det er ikke på denne tiden som har høyest prioritet i forhold til økt beredskap, sier Nilsen.

– Vi har andre tidsrom med sterkere behov. Det er færrest oppdrag på natt midt i uka. Derfor prioriterer vi kveldstid og dagtid foran natt. Så akkurat det med netter er sårbart. Patruljen kunne jo vært i Gryllefjord på Senja. Da hadde det tatt to timer før den nådde Salangen. Samtidighetskonflikter midt i uka på natta blir strevsomt for oss, sier Nilsen.

Må regne med lengre tid

– Nærpolitibegrepet passer vel ikke helt inn på netter i uka i Midt-Troms?

– I hvert fall ikke om en legger i dette at politiet kommer uansett hvor ting måtte skje. Sånn vil det ikke være. Vi må regne med at det vil ta lengre tid og ved samtidighetskonflikter må vi prioritere. Men faktum er også at vi har veldig få samtidighetskonflikter midt i uka. Det er sjelden det skjer. Det er klart at vi registrerer at utrykningstiden er ganske lang på grunn av et stort vaktområde, sier Nilsen.

SÅRBARE: Regionlensmann Andreas Nilsen sier politiberedskapen er sårbar på netter i uka. – Samtidighetskonflikter midt i uka på natta kan bli strevsomt for oss, sier han. Foto: Jan Erik Bergstad