Folkebladet henvendte seg til ledelsen i Coop for å få synspunkter på initiativet i Dyrøy. Som kjent har Coop den største butikken i Dyrøy.

– Begrenset miljøproblem

Miljøsjef Knut Lutnæs i Coop Norge sier at de setter stor pris på ideer og innspill fra kunder og medeiere. Han viser til Miljødirektoratet som sier at plastposen og plastemballasjen fra dagligvarehandelen er et relativt begrenset miljøproblem i Norge.

– Dette betyr selvsagt ikke at det ikke er behov for tiltak for å redusere plastforbruket og forebygge plastforsøpling, skriver han. Coop jobber aktivt med flere tiltak knyttet til plast generelt og plastposen spesielt, skriver Lutnæs i kommentaren.

Kan velge alternativ

– Vi skal til rette for at våre kunder og medlemmer kan velge alternativ til plastposen, og vi har spennende initiativ som handler om plastforsøpling. På emballasjeområdet har vi etablert et nordisk prosjekt som skal utvikle nye og mer miljøvennlige emballasjeløsninger. Når det gjelder konkrete bidrag fra Coop knyttet til initiativet i Dyrøy på kort sikt, tilbyr Coop-butikkene både papirbæreposer og handlenett. Det betyr at våre kunder og medeiere kan velge alternativ hvis de ønsker det, skriver Lutnæs.

– Behjelpelig med å selge

– Om det blir en lokal produksjon av tøyposer, vil Coop ta produktet inn i butikken?

– Jeg ser ingen hinder for at det kan skje. Om våre kunder ønsker dette produktet bør det absolutt være mulig, svarer Lutnæs.

Også den lokale butikksjefen, Terje Pedersen er positiv.

– Ja, dette er kjempepositivt. Og vi skal være behjelpelig med å selge om det startes en produksjon av lokale tøyposer fra Astafjord Vekst AS. Jo mer fokus det blir på denne saken jo mer bevisst blir folk også, sier han.

Stor lokal respons

Ordfører Marit Alvig Espenes (Ap) er ikke overrasket over svaret fra Coop Norge.

– Nei, dette er jo noe først og fremst noe vi forbrukere må ta tak i for å få endringer. Coop sier jo noe om hvordan de har tilrettelagt for at kundene har et valg. Men jeg håper likevel at Coop lokalt vil være med om det kommer et tøyposer som er produsert av Astafjord Vekst i Dyrøy, sier hun.

Alvig Espenes forteller om stor respons i Dyrøy, det har kommet inn flere konkrete innspill som fra barnehagen og fra landbruket.

– Uansett om vi ikke klarer å bli 100 prosent plastposefri i Dyrøy kan vi nå målsettingen om å bruke langt mindre plast enn i dag. Bare det som har skjedd her de siste dagene har jo høynet bevisstheten om bruk av plast, ikke bare plastposer. Så vi høster goder uansett av det utspillet Hartvig kom med. Og fortsatt ser jeg dialogen går i sosiale medier. Det ruller fortsatt i Dyrøy, det kommer fortsatt utspill vi må håndtere. Det er veldig bra, sier hun.