[Rett på sak]

– Hva er det du har imot plastbæreposer, Hartvig Hartvigsen?

– Jeg ser dem som en forurensningskilde. De har lett for å bli slengt rundt omkring. Men det gjelder ikke bare plastposer, det gjelder alle typer plast.

– Er du redd for plastforurensning?

– Og det er farlig?

– Det er disse tingene som forvitrer og blir til mikroplast. Og den finnes over alt i dag. Til og med i isen på Nordpolen. Ja ikke bare i isen, men på flere tusen meters dyp.

Se video: Vil plastposene til livs

– Andre ting du reagerer på?

– En av de tingene som fikk vanlige folk til å reagere, var den kvalen som rak i land på Vestlandet. Den var fylt med plast, magen var så full av plast at den ikke kunne ta til seg næring.

– Kan vi også få i oss mikroplast?

– Det får vi allerede i dag. Det er bare et spørsmål om hva som kommer til å skje med oss.

– Hvor får vi mikroplasten fra?

– En av kildene er skjell. Man hadde en undersøkelse av skjell på Vestlandet og da fant man flere mikroplastbiter i enkelte skjell.

– Annen forurensning?

– Man hører jo om hvordan det er på de store hav. Der er det store øyer av plast som flyter omkring. Disse forvitrer jo etter hvert og da er det fare at det vil havne i alle levende vesener i havet.

– Du og din kone gikk over til handleposer av tøy for en del år siden?

– Ja, det gjorde vi midt på åttitallet. Når vi handler har vi alltid med oss en eller flere tøyposer som vi putter varene oppi. Tøyposene kan brukes om og om igjen, de varer lenge. Så bruker du tøyposer, minsker du bruken av plastposer og du sparer noen kroner også.

– Har butikkene tøyposer til salgs?

– Vanligvis får du kjøpt tøyposer på de fleste butikkene, blant annet på COOP her i Brøstadbotn. Men det er dessverre ikke det de selger mest av.

– Du tok opp dette med tøyposer med kommunen?

– Jeg foreslo for kommunen at de skulle gå inn for å få Astafjord Vekst (AV) til å begynne å sy tøyposer og få butikkene til å bruke mindre plastposer. Da kunne man slå to fluer i en smekk, bidra til mindre forurensning og gi Astafjord Vekst (AV) en ny fot å stå på. Å gå inn for noe som alle i kommunen må ta stilling til, tror jeg vil gi positive resultater på bekjemping av all forsøpling.

– Ditt forslag ble positivt mottatt?

– Det ser ut for at Astafjord Vekst (AV) tenner på ideen og det gjør ordføreren også. Hun har skrevet til barnehagen og skolene og bedt dem komme med ideer om hva man kan gjøre for å redusere plastforbruket.

– Og tiltakskonsulent Frank Moldvik har også reagert?

– Han har sendt ballen videre til næringslivet og bedt om tilbakemeldinger på hva man kan gjøre. En av de som har reagert positivt er Demas.

– Det ser ut til at Tromsø kommune har tent på ideen også?

– Ja, det har de. I forbindelse med et møte de hadde om arktiske områder i helga, foreslo ordføreren at Tromsø kunne bli landets første plastposefrie kommune.

– Du er et ivrig medlem av Lions Club Dyrøy?

– Det har jeg vært siden klubben starta opp i 2005. Vi har mange aktiviteter, vi pynter julegata, vi har tilstelninger for eldre på eldresenteret og i Noravindshagen, og er med å arrangere markedsdagen i Brøstadbotn, for å nevne noe.

– Og så har du en sjark?

– Nei, ikke nå lenger, jeg har solgt den. Men jeg har hatt sjark i 17 – 18 år og i løpet av de årene har jeg faktisk vært omkring 3.000 timer på havet her i nærområdet.

–Så dere spiste mye fisk?

– Ja, det blir et savn. Her forleden spiste vi de siste hjemmelagde fiskekarbonadene. Men han som kjøpte sjarken er herifra, så jeg håper at jeg kan få bli med på noen turer på sjøen.

–Og så driver du på med treskjæring?

– Det har jeg holdt på med siden jeg flytta tilbake til Brøstadbotn. Da lærte jeg treskjæring av Olav Jenssen på Silsand. Nå er vi tre fire stykker som driver og skjærer en gang i uka inne på sløydsalen på skolen. Det blir nå mye prat og kaffedrikking også.

– Hvem er du?

–Jeg er født og oppvokst i Brøstadbotn. Etter folkeskolen ble det framhaldsskole, realskole i Målselv, maskinarbeiderlinja på yrkesskolen i Harstad. Så var jeg til sjøs og etter det teknisk skole i Trondheim. Jobba som lærer og studieinspektør på Breivika vgs. i Tromsø. Ble pensjonert og flytta tilbake til Brøstadbotn.

–Hobbyer?

– Treskjæring og fritidsfiske.

Hartvig Hartvigsen i Dyrøy vil bærenettene av plast til livs. Foto: Birger Caspersen