Astafjord Vekst AS gikk inn i et samarbeid med Demas AS våren 2015 om montering av fire modeller av bedriftens elektroskap.

– Ikke kritisk for oss

Daglig leder John Kenneth Overgård i Astafjord Vekst AS og de ansatte tar saken med fatning.

– Ja, vi har informert de ansatte og alle har fått nye arbeidsoppgaver. Dette har ikke vært så stort tema. Vi får en liten nedtur på inntektssiden, men det er ikke kritisk for oss. Vi merker det, men det skal gå greit. Samtidig er vi opptatt av å få flere arbeidsoppgaver i Dyrøy da dem vi har fått er midlertidige, sier Overgård.

For dyrt å montere i Nord-Norge

Daglig Per Jensen i Demas sier at det koster bedriften flere hundre tusen å beholde monteringen av skapene i Brøstadbotn kontra å ha monteringen i Sør-Norge.

– Dette har med de totale kostnadene å gjøre. Vi har ei krone som er svekket mot euroen og råvarene har steget i pris. Da vi starta denne produksjonen lå euroen på omkring åtte kroner, så har den nesten vært oppe i 10 kroner. Vi får heller ikke bedre priser, og vi har møtt kjempehard konkurranse i markedet. De ansatte i Astafjord Vekst har vært flinke. Det har ingenting med det å gjøre, sier han.

– Det blir for dyrt å ta det opp til Nord-Norge. Når vi monterer i Sør-Norge sparer vi mye i frakt. For oss er dette ganske store ekstrakostnader. Slik prisbildet har blitt nå er det ikke muligheter for oss å fortsette slik vi gjør, sier Jensen til Folkebladet.

Ikke teknisk mulig å fortsette

Jensen sier at flyttingen ikke får noen konsekvenser for Demas i Brøstadbotn fordi denne produksjonen er satt ut.

– Vi har faktisk det beste skapet i Norge, vi har fulltesta det noe konkurrentene våre ikke har, fortsetter Jensen.

– Går produktet godt i markedet?

– Ja, vi har våres volum, men det er klart at dette også har med byggeaktiviteten å gjøre, og den har jo gått ned i enkelte deler av landet. Nei, dette har med kostnader å gjøre. Vi bor ikke i det mest sentrale område. Det er klart at en kunne ønske at vi kunne fortsette, men det er ikke teknisk mulig slik det er nå. Tar vi varene direkte til Oslo er det betydelig billigere for oss enn å ta det til Brøstadbotn, sier Jensen.