Hartvigsen og kona har brukt tøyposer når de handler siden 1984, bare unntaksvis har de kjøpt plastposer.

– To fluer i en smekk

– Det er på tide å stramme inn på bruken av plastposer. Da kan Dyrøy være den første kommunen i landet med et slikt forbud, samtidig med at vi innfører tøy og papirposer. Nå har vi muligheten, sier Hartvigsen til Folkebladet.

Og Hartvigsen har også løsningen for at Dyrøy kan få sine helt nye lokale produkter.

– Ja, jeg tenkte at det ville være ei fin og nyttig oppgave for den avdelingen av Astafjord Vekst vi har her i Dyrøy. De kunne sy tøyposer, men også sette trykk og bilder på dem. Jeg ser for eksempel for meg Børingen, som kommunens høyeste fjell på posene. Bedriften kunne også tilby produktet sitt til andre kommuner. Slik slår vi to fluer i en smekk. Vi blir mer miljøbevisste og den lokale bedriften får nye oppgaver, sier han.

Ber kommunen avklare

Han mener dyrøy kommune kan avklare om Astafjord Vekst er interessert i en slik produksjon. Og videre avklare med butikkene om hvordan omleggingen kan gjennomføres.

– Det er veldig viktig å gjøre noe med bruken av plast og plastposer. Det ligger jo plast overalt, og ikke minst er det mye mikroplast som er det aller verste. Flere ganger når jeg har vært ute for å fiske har jeg trodd jeg har hatt på fisk. Men når det kommer opp viser det seg at det er ei plastlørva. Dette er viktig å få gjort noe med, sier Hartviksen.

– Dersom Dyrøy kommune velger å gå for dette miljøprosjektet, så ønsker jeg lykke til, avslutter Hartvigsen i et brev til Dyrøy kommune.

– Prisverdig initiativ

Dyrøy-ordfører Marit Alvig Espenes (Ap) mener Hartvigsen her kommer med et spennende forslag.

– Ja, jeg synes det er et prisverdig initiativ fra Hartvig. Jeg er imponert over hvor frempå han er. Det er artig å bli utfordra på denne måten. Med den kunnskapen om plast og miljø vi alle har fått er vi også forpliktet til å handle. Om dette er den måten vi skal handle på tør jeg ikke si nå, innspillet er ferskt og det må håndteres både av kommunen og andre. Men vi skal følge opp det han kommer med. Vi tar utfordringen seriøst og skal sette oss ned i lag og diskutere hva vi kan gjøre. Jeg har akkurat gått ei runde her på kommunehuset og spurt hva vi kan gjøre i forhold til bruken av plast. Og det er faktisk mye vi kan gjøre bare her, sier hun.

Bare unntaksvis har Hartvig Hartvigsen og kona i Dyrøy kjøpt plastposer siden 1984. Nå ønsker han en plastposefri kommune. Foto: Morten Dokka