Mannskapet hadde vært hos Telegrafen for å sjekke om det var varslet noe kuling eller storm. Det var det ikke, og værforholdene tilsa heller ikke at noe lumsk vær var i gjære. Dermed dro «MS Kåre», med fem mann ombord, ut på fiske.

Så slo det polare lavtrykket inn.

Mannskapet avbrøt fisket, og begynte å gå mot land sammen med en annen båt. Det var imidlertid bare den ene av de to båtene som kom seg velberget i havn. Utafor Hekkingen forliste «MS Kåre».

– Fra den andre båten så de en på «MS Kåre» klamre seg til baugen, og det var gjort forsøk på berging, forteller Kjetil Renland.

Det ble hevet ut tau til han tre ganger. Samtlige ganger fikk han tak i det, men uten at det var mulig å trekke han til seg. I ettertid mente man at han måtte ha stått fast på et eller annet vis.

– Det må ha vært en fæl opplevelse å se han ta tak i tauet tre ganger før han forsvant ned i dypet, sier Renland.

Alene med 14 barn

Tragedien skjedde 25. mars 1938. De fem som omkom var Andreas Ottarsen, Magne Sebulonsen, Hagbart Svendsen, Hilmar Lorentsen og hans sønn Torleif — alle fra Botnhamn.

– For bygda Botnhamn var det en kjempetragedie, der over 30 unger mistet sine fedre, forteller Renland.

Han mistet selv sin bestefar og onkel i forliset. Selv om han ikke kom til verden før seks år senere, var det en hendelse som det ble snakket mye om opp gjennom oppveksten hans.

– Bestemoren min ble sittende igjen med 14 barn. Noen av dem var voksne selvsagt, men den minste var bare tre år. I tillegg hadde hun fjøs. Heldigvis fikk hun god hjelp fra sønnene, som alle bodde i nærheten.

Minnemarkering

Tragedien har aldri før vært markert på noe vis. Det blir det imidlertid en endring på. 25. mars — nøyaktig 80 år siden forliset — inviteres det nemlig til minnemarkering hos Botnhamn bygdesamling.

– Jeg skal ikke ta æren for at det blir noe av det nå, for det er Tom Andreas Strøm, som er av familien til han som var skipper på båten, som har tatt initiativ til dette. Ettersom han bor i Florida tok han kontakt med meg og spurte om det ikke gikk an å få til noe. Siden det er også er snakk om bestefaren og onkelen min, ville det vært tragisk å si at jeg ikke ville være med på det, så jeg var bare nødt til å si ja, humrer Renland.

Han har funnet frem bilder, både av båten og av mennene som omkom, som vil bli vist frem under markeringa. Det vil også bli en gjennomgang av hendelsesforløpet.

– Fpr å kunne ha en viss oversikt over hvor mange som finner veien til Botnhamn bygdesamling, er det satt en frist til å melde seg på innen 18. mars.