– Det er veldig bra at de bruker oss unger til å tenke, for jo gamlere man blir, jo mindre fantasi får man. Det er bra de vil bruke unge hjerner for da kan de få løsninger som de ikke har tenkt på selv, sier Synne Eriksen (13).

Hun sitter rundt bordet sammen med gruppa si som består av Benedicte Solstrand, Emil Nordahl, Silje Seterskar og Petter Ertzaas (alle 13). Rundt dem er det mange slike bord med elevgrupper.

Totalt 100 elever fra 8. og 9. klassetrinn ved Elvetun skole og Sørreisa sentralskole er denne dagen samlet i Sørreisa kulturhus. Det er innovasjonscamp i regi av Ungt Entreprenørskap Troms, og elevene har blitt satt i grupper på tvers av klassene for å løse reelle utfordringer til lokalt næringsliv.

Reell problemstilling

Synne og gruppa skal løse en oppgave for Norway Royal Salmon (NRS) Troms. Bedriften møter mange ungdommer og skoleelever i løpet av et år, og de trenger reklameartikler som skiller seg ut fra andre bedrifter og som frister ungdommene til å bruker artikkelen. Gruppa sitter konsentrert om oppgaven.

– Det er litt vanskelig å finne noe som ikke har en ulempe og som samtidig er billig for bedriften, sier Synne.

De tenker fram og tilbake. Ler litt. Kaster ut ideer. Så kommer de fram til noe de tror kan være løsningen.

– Vi tror vi vil laget et penal med logoen til NRS. Inni penalet skal det være et gavekort på 100 kroner som man kan bruke til å kjøpe en fisk eller noe annet fra dem på, forteller Benedicte.

De synes det er gøy med en slik skoledag.

– Det er veldig spennende og nytt for oss, sier Benedicte.

Lokalt næringsliv

I tillegg til NRS Troms var det SalMar, Wilsgård fiskeoppdrett og Senja videregående skole som sto for oppdragene.

Kristian Meier i Wilsgård fiskeoppdrett synes det er et veldig godt tiltak.

– Vi får både kontakt med elevene og så får vi samtidig vist oss frem for dem, sier Meier.

Han ser ikke bort fra at de også kan få bruk for de unge hjernenes ideer.

– Det ene prosjektet fra i fjor gikk videre ganske langt opp i systemet, sier han.

Han tror en slik dag er bra for elevene.

– I løpet av dagen får elevene et større innblikk i hvordan bransjen er, sier Meier.

Prosjektleder i Ungt Entreprenørskap Troms, Frode Jørgensen, sier dagens hovedmål er å gi elevene et innblikk i en framtidig arbeidsliv. Han synes det er veldig artig at innovasjonscampen for første gang er i Sørreisa.

– Det er litt stas at det er i min egen kommune her jeg bor, sier han, som samtidig takker skolene og bedriftene for at de stiller opp.

MANGE: Det var rundt 100 elever som deltok. Foto: Susanne Noreng
GRUPPEARBEID: Samuel Andrews, Viktoria Lindahl, Kefah Alshehabi, Sofie Larsen og Sigve Åsali Jensen. Foto: Susanne Noreng
VR-BRILLER: 8.trinnselevene Leon Brattli Hansen, Margrete Tevik, Ingvild W. Dahle og Tresor Chyrongozi vant med sitt forslag for Senja vgs på VR-briller som kunne gi elevene ett realistisk bilde både fra skolen, men ikke minst fra mærekanten og hva som foregår under vann i mæra. Foto: Kaja Baardsen Foto: Kaja Baardsen, Ungt Entreprenorskap Troms
VANT: Emilie Johansen, Hanna Henriksen, Kaja Simonsen og Jonathan Rørslett fra 9. klasse vant med sin løsning for SalMar. De foreslo en forautomat som beveger seg inni mæra. Foto: Kaja Baardsen Foto: Kaja Baardsen, Ungt Entreprenorskap Troms