Da Guri Abelsen gjorde opp boet etter sin avdøde mor i 2014-15, oppdaget hun plutselig at det var ført opp et vannbehandlingsanlegg på familiens eiendom i Bergsbotn ved Skaland.

– Mamma døde i 2014. Verken hun eller vi ungene hadde fått noen melding om eller gitt tillatelse til at det skulle føres opp noe vannebehandlingsanlegg på eiendommen. Mamma satt i uskiftet bo. Eiendommen sto fortsatt oppført på vår bestemor. Men en eventuell byggemelding burde uansett ha kommet fram til rette adressat. Grunnen til at jeg kan si det er at da vegvesenet skulle utvide fylkesveien i Bergsbotn i 2004-2005, så fikk mamma skriv om det, forteller Guri Abelsen.

Da hun begynte å undersøke nærmere, fant hun ut at det kun var hennes tante, som bor i Porsgrunn, som hadde fått melding om at kommunen ville gjøre tiltak på eiendommen. Det skjedde i 2007. Hennes mor var oversett.

– I møte med kommunen har jeg fått til svar at de bare visste om tante. Det er latterlig, siden vi hadde fullt av slekt som jobbet i kommuneadministrasjonen. Men uansett, så skrev tante under på at det bare kunne graves ned vannrør langs tomtegrensa. Ikke at det skulle føres opp et hus der.

Advokat

I møter med kommunen har ikke Guri Abelsen kommet noen vei. Kommunen mener den har alt sitt på det tørre om vannbehandlingshuset som ble oppført i 2009. Nå har hun tatt advokat i saka.

– Til dags dato har ikke kommunen kunnet framlegge noe bevis for at den hadde tillatelse fra grunneierne. Hvis den hadde tillatelse — hvor er betalinga for grunnen da? Min tante gir da ikke bort arven vederlagsfritt? Kommunen har ennå ikke betalt fem øre for tomta den har beslaglagt, sier Guri Abelsen, som til daglig bor i Oslo, der hun jobber i vann- og avløpsetaten i kommunen.

– Ødelagt

Hun mener kommunen har ødelagt den sju mål store tomta.

– Det kunne vært plass til et hus og naust der. Men vannbehandlingsanlegget sperrer for atkomsten på øversia av hovedveien og på sjøgrunnen har kommunen lagt fullt av rør.

Abelsen sier at hun sist hadde et møte med kommunen i januar i fjor, for å forsøke å komme til enighet og få en avslutning.

– I etterkant av dette møtet fikk jeg et tilbud om at de kunne betale 6 kroner kvadratmeteren for flekken vannbehandlingshuset står på. Det synes jeg er frekt. 6 kroner kvadraten for å ødelegge ei hel tomt?

Abelsen svarte med å legge inn et motkrav på 2,8 millioner kroner, beregnet ut fra tomteprisene i Skaland-området og at eiendommen har plass til totalt syv boligtomter. Samt for tort og svie.

– Denne saka har kostet mye tid og krefter. Vi er blitt tvunget til å ta advokat. Jeg synes også det er uhørt at ordføreren har oppfordret meg om å gå til rettssak for å få belyst saka. Når kommunen ikke kan gi en forklaring, så skal den altså velte bevisbyrden over på oss som er skadelidende, sier Abelsen som med sin egen kommunale bakgrunn ikke er imponert over servicen hun er møtt med i Berg.

– Det har vært mye arroganse og brudd på forvaltningsloven, sier hun.

– Har alt på det tørre

Rådmann Tore-Jan Gjerpe i Berg mener kommunen har alt sitt på det tørre i saka.

– Vi inngikk avtale med daværende grunneiere, de som sto oppført i matrikkelen. At arvingene ikke har fått informasjon om dette, fordi boet ikke var gjort opp, kan ikke vi klandres for. Man kan ikke komme i ettertid og legge inn krav, sier Gjerpe.

– Som kommune har vi også full rett til, basert på avtaler, å føre opp installasjoner på annen manns grunn, sier Gjerpe.

Han sier at kommunen har strukket seg langt i denne saka og tilbydd Guri Abelsen og hennes søsken å kjøpe hele eiendommen til det som er normal pris for området.

– Men hun har krevd Oslo-priser, og der står saken, sier Gjerpe.

– Hun må bevise feil

Ordfører Roar-Åge Jakobsen sier dette ikke er noen politisk sak.

– Dette er ikke noen politisk sak, men etter en telefonsamtale med Guri ba jeg om en forklaring og ut fra det kan jeg ikke se kommunen har gjort noen feil, sier Jakobsen.

– Er det riktig framgangsmåte av kommunen å be Guri Abelsens gå rettens vei når hun føler at kommunen ikke kan redegjøre for seg?

– Det er jo hun som hevder at noe er gjort feil, og som må bevise det, sier Roar-Åge Jakobsen.

ARROGANT AV BERG: – Jeg synes Berg kommune viser frekk og arrogant framtreden, sier Guri Abelsen. Foto: Privat