Mannen, som på da­væ­ren­de tids­punkt had­de en svært be­trodd offentlig stil­ling, skal ved fle­re an­led­nin­ger ha be­søkt in­sti­tu­sjo­ner på uvanlige tidspunkt. Han skal også ha krevd å få være ale­ne med en­kel­te be­bo­er­e. Det skriver avisen iTromsø.

Konfrontert med iTromsøs  opplysninger svarer regiondirektør Pål Chris­ti­an Berg­strøm i Buf­etat følgende:

– Det stem­mer at jeg tok opp det­te, og at jeg had­de en dia­log med Barne-, ung­doms- og fa­mi­lie­di­rek­to­ra­tet for fem-seks år si­den om rol­le­av­kla­ring, sett opp mot ved­kom­men­de og hans po­si­sjon.

– Avvek fra tidligere praksis

Iføl­ge Berg­strøm var be­ho­vet for rol­le­av­kla­ring ikke knyt­tet til mis­tan­ke om straff­ba­re for­hold.

– Vi øns­ket en ty­de­lig­gjø­ring av hva som lå in­nen­for hans man­dat. Sik­te­de had­de på da­væ­ren­de tids­punkt en po­si­sjon som med­før­te en form for til­knyt­ning til en­kel­te av våre en­he­ter, for­kla­rer han.

Bak­grun­nen for at di­rek­tø­ren tok opp sa­ken med di­rek­to­ra­tet, var be­hovet for av­kla­ring om hvor­dan eta­ten skul­le skille mel­lom sam­funns­top­pens rol­le i for­mel­le og uformelle sam­men­hen­ger, utenfor or­di­nær ar­beids­tid.

– Våre an­sat­te opp­lev­de uklar­het i om hans opp­tre­den skul­le for­stås som del av hans for­mel­le an­svar el­ler som pri­vat­per­son, sier Berg­strøm og fort­set­ter:

– Det­te ble opp­levd som uty­de­lig over tid – av fle­re i or­ga­ni­sa­sjo­nen, og av­vek fra tid­li­ge­re prak­sis og hvor­dan and­re i sam­me po­si­sjon tid­li­ge­re ut­øv­de sin myn­dig­het.

– Ble ikke tatt videre

I dia­lo­gen med di­rek­to­ra­tet ble sa­ken drøf­tet, men det før­te ikke til noen end­rin­ger i re­la­sjo­nen mel­lom eta­ten og den nå sedelighetssiktede mannen.

– Det ble ikke fun­net grunn­lag for å ta det­te opp vi­de­re, sett opp mot hans an­svars­om­rå­de, sier di­rek­tø­ren.

iTromsø har vært i kontakt med direktoratet, som bekrefter at dialogen har funnet sted.

– Mitt utgangspunkt er at man i møte med sårbare barn og utsatte grupper skal være ekstra varsom dersom man innehar myndighetsposisjoner – nettopp fordi disse barna er så sårbare. Det er svært alvorlig at denne personen nå er siktet for grov sedelighetskriminalitet og vi avventer mer informasjon før vi uttaler oss nærmere om saken, sier Bufdir-direktør Mari Trommald.

Hun opplyser at mannens atferd overfor ungdommer eller ansatte ikke var et tema i samtalene med Bufetat.

– Gutter på hotellrommet

Da po­li­ti­et tors­dag i for­ri­ge uke ut­vi­det sik­tel­sen mot man­nen – fra å ha utnyttet sin stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold for å skaffe seg sex, til også å om­fat­te ut­nyt­tel­se av mind­re­åri­ge i sær­lig sår­ba­re po­si­sjo­ner – var bakgrunnen blant annet en bekymringsmelding sendt fra Bufetat.

Bergstrøm har tidligere bekreftet at etaten sendte bekymringsmeldingen på bakgrunn av en pressehenvendelse fra NRK, som hadde blitt tipset om Alta-saken. Han forklarte at de sjekket tipset og det viste seg at flere ansatte ved institusjonen husket hendelsen det var snakk om. Dette ble skriftliggjort og oversendt politiet.

Ifølge NRK skal siktede på slutten av 90-tallet – mens hans hadde et viktig verv – invitert én eller flere gutter fra en barnevernsinstitusjon til sitt hotellrom under en reise til Alta.

iTromsø har siden forrige uke gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med nåværende leder ved samfunnstoppens tidligere arbeidssted. Vedkommende opplyser at de ikke har anledning til å kommentere saken.