Mandag morgen aktiverte turgåeren en nødpeilesender i fjellet ved Eibydalen utenfor Alta. Han var på vei på en liten miniekspedisjon fra Narvik til Alta, som han startet på i desember sammen med en kamerat.

– Dårlig sikt

– Det var ekstremt dårlig sikt, og mannskapet fra Kautokeino Røde Kors og SNO som fant han under litt snø brukte to forsøk like før 03.00, før de lokaliserte han med en hodelykt, forteller politiets innsatsleder Håvard Martinsen til nettstedet ifinnmark.no.

Folkebladet har fått bekreftet fra familien at mannen er turvant og har vært på flere slike lange turer. Han skal ikke ha hatt mobiltelefon med seg på turen.

Myrseth var blant annet deltaker i reality-serien «60 grader nord — Senja på langs» på Folkebladet-TV i 2010, og fylte 26 år søndag.

Turen fra Narvik ble startet sammen med en kamerat, men sistnevnte måtte gi seg på grunn av frostskade i ei tå på nyttårsaften. Dermed skulle 26-åringen fra Indre Troms fullføre turen alene sammen med to hunder.

– Han var godt kledd, men samtidig våt og veldig kald, sier Martinsen om mannen da de fant han tirsdag.

Kaldt

Mannen skal ikke ha pådratt seg noen skader, men var noe frossen og kald.

– Det var været og den ekstremt dårlige sikten som gjorde at han valgte å sende ut nødsignal, men slik jeg forstår det hadde han allerede oppholdt seg der en god stund før han valgte å signalisere, sier innsatslederen.

Politiet sier at han har gjort absolutt alt riktig i en ekstremt vanskelig situasjon.

– Viktigste av alt er at han har holdt seg der hvor han sendte ut nødpeilersignalet, noe som selvfølgelig gjør det mye enklere for oss å finne han.

Skiftet

Mannen fikk raskt skifte til tørre klær og deretter lagt inn i en fjellduk. Tilbake på basen fikk Røde kors Hammerfest varmet ham opp og fikk i ham varm drikke.

Han har brukt natta og morgenen til å hente seg inn på Alta helsesenter, og tilstanden skal ifølge Martinsen være god.

– Jeg fikk prate med han i dag tidlig, og det var veldig hyggelig. Han var veldig sliten og trøtt, men også takknemlig, sier Martinsen.

Takknemlig for innsatsen

Lokalavisa Nye Troms har vært i kontakt med Kjell-Haralds far Hans Erik Myrseth, som roser redningsmannskapene:

– Det er helt utrolig at det finnes mannskap som er villige til å jobbe slik, vi er utrolig takknemlige for at folk har stått på. Man kan bare tenke seg til hvor tøft og vanskelig det har vært for letemannskapet, sier Myrset til avisa.

Sønnen er på sykestua i Alta nå, og Myrseth håper å få snakke med ham i løpet av dagen.

Han legger ikke skjul på at familien har hatt et svært tøft døgn etter at sønnen meldte om problemer på turen til Alta.

Faren fikk selv telefonen fra USA hvor de kunne opplyse at sønnen hadde sendt ut nødmelding via GPS-melderen.

– Det har vært helt forferdelig for oss. Det tok så lang tid før han ble funnet at det er klart vi begynte å bli skikkelig engstelig en periode, sier Myrseth til Nordlys.

– I siste liten

– Han var nesten helt nediset da de fant ham. Han måtte nesten klippes løs, forteller han til avisa.

– Soveposen han lå i da han ble funnet var bare en ball. Snø hadde føket inn under jakka. Isen hadde pakket seg over hele kroppen hans.

Folkebladet har snakket med Kjell-Haralds bestemor Lillian Klausen, som bor på Senja. Også hun er lettet over beskjeden om funnet i Finnmark tirsdag morgen.

– Det var en forferdelig dag mandag og i natt, men nå er jeg utrolig lettet over at det endte så veldig bra, sier Klausen.

Hun forteller at alt utstyret barnebarnet hadde med seg, ble blåst vekk i stormen. Tre snøhuler ble også ødelagt av vinden, før han ble funnet.

Kjell-Harald Myrseth er for øvrig tvillingbroren til langrennsløper Merethe Myrseth, som var med og tok sølv i stafetten i ski-NM i helga.

Kjell-Harald Myrseth fra da han var med i Folkebladet-TVs serie «69 grader nord — Senja på langs» i 2010. Foto: Folkebladet