Denne uka feirer Kirkeneserklæringen sitt 25 års jubileum. Samtidig er også Barentssekretariatet 25 år.

- Barentssamarbeidet er en fantastisk suksesshistorie hvor regionene nord i Norge og Nordvest i Russland har jobbet sammen for å utvikle blant annet næring, kultur og folk til folk samarbeid, sier fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll (Ap).

Barentssekretariatet er eid av de tre nordnorske fylkene og finansiert gjennom en avtale med det Norske Utenriksdepartementet. Noe som i en pressemelding fra Barentssekretariatet omtales som en meget hensiktsmessig organisering, hvor både det regionale nivået samhandler med sine partnere i Russland, og hvor Utenriksdepartementet viser at Barents er en sentral del av norsk utenrikspolitikk.

Ennå ikke avklart

Nå mener man imidlertid at det er grunn til bekymring.

- Vi skriver 15. januar og pengene for 2018 er enda ikke avklart. Det foreligger ingen avtale, og i realiteten driver nå sekretariatet uten avklart finansiering, sier stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (Ap) og fortsetter:

- Signalet fra Utenriksdepartementet er at de ønsker å kutte i bevilgningen. Dette vil være meget uheldig i en situasjon hvor man bør styrke og ikke svekke samhandlingen i nord.

– Uheldig

– Det er uheldig at finansieringen av en så viktig del av norsk utenrikspolitikk er overlatt til departementet alene. Det naturlige ville være at Stortinget foretok bevilgningen gjennom statsbudsjettet. Dette vil sikre mer forutsigbarhet, og gi nasjonalforsamlingen større eierskap til en viktig satsing, understreker fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll(Ap).

Barentssekretariatet ble etablert i etterkant av signeringen av Kirkeneserklæringen av 11. januar 1993, hvor Norge, Sverige, Finland og Russland ga en erklæring om samarbeid i den euro-arktiske Barentsregion. Det ble også dannelse av Barentsrådet og Barents Regionråd.