– Jeg har aldri vært i en slik situasjon, men jeg husker at det smalt med en gang, sier mannen som er tiltalt for uaktsom drap i Nord-Troms tingrett.

Det var 6. mars i fjor at mannen i 30-årene, som jobber som lege i en kommune i Troms, kom kjørende på E8 i retning mot Tromsø. Ved Leirbakken i Ramfjord kom mannen over i motgående kjørefelt - og frontkolliderte med en møtende personbil.

Lars Johan ble erklært død på stedet som følge av skadene han fikk av det kraftige sammenstøtet.

Paula Henriette ble skadet i kollisjonen, men overlevde.

Satt fastklemt

Fra tiltalebenken i rettssal 8 forklarer legen seg om marsdagen i fjor. Like før klokken 13 denne mandags formiddagen fikk nødetatene melding om ulykken ved Leirbakken. Da de kom frem til ulykkesstedet satt den nå tiltalte legen fastklemt i bilen. Han var alvorlig skadet, og ble fraktet til UNN etter at han var hjulpet løs fra bilen.

– Jeg husker selve smellet, det var fryktelig. Og så ble det svart. Jeg husker at jeg satt fastklemt og hadde smerter. Det røyk fra dashbordet i bilen og det kom en sterk sviende lukt fra røyken, sier legen og forteller videre at han måtte hjelpes ut av bilen.

Legen var på vei til jobb på UNN da ulykken skjedde.

Som iTromsø har omtalt tidligere, erkjenner ikke mannen straffskyld.

Uthvilt

På spørsmål fra dommer Bjørn André Holmen sier legen at han kjenner strekningen godt, og at han var uthvilt da han begynte å kjøre mot Tromsø denne morgenen.

– Jeg hadde god tid, det var fint vær og underlaget var delvis bart, delvis isete og noe løssnø. Det var god sikt og sola skinte, sier mannen og forteller videre at han kort tid før kollisjonen ble blendet.

– Når jeg kommer mot toppen av bakken så opplever jeg en veldig sterk blending, jeg retter meg opp for å komme unna sollyset og tar opp hånden for å skjerme for sola. Så fort jeg fikk synet tilbake så jeg den imøtekommende bilen. Jeg fikk sjokk, men så kom smellet med en gang.

– Belastende

Dommeren spør deretter om han har tenkt på om han kunne gjort noe annerledes.

– Jeg har tenkt mye på det, men jeg finner ikke noe jeg kunne gjort for å forhindre det.

Mannens forsvarer, Marianne Bech, spør om hvordan det er å være tiltalt for uaktsomt drap.

– Jeg synes det er veldig belastende å bli satt i sammenheng med uaktsomt drap. Jeg har aldri sett for meg at jeg ville være i en slik situasjon. Jeg skulle gjerne ha gjort noe annerledes hvis jeg kunne, men jeg ser ikke hva det skulle ha vært.

Enken: – Jeg satt helt vridd

I retten forteller den 80 år gamle enken etter Lars Johan Lingrasmo at dødsulykken opplevdes som et kraftig smell. Et vitne til ulykken sier tiltalte kjørte vinglete forut for kollisjonen.

– Vi var på tur opp den bakken i svingen. Jeg så at han kjørte ut mot midten av veien, og da sa det pang med det samme. Jeg rakk ikke å reagere mer.

Det forklarer den 80 år gamle enken etter Lars Johan Lingrasmo (83) i Nord-Troms tingrett mandag formiddag.

Paula Henriette Lingrasmo satt ved siden av sin mann i deres bil mandag 6.mars 2017. Hun og ektemannen var på vei hjem til Nordkjosbotn da det smalt ved Leirbakken på E8.

Fra motsatt kjørefelt kom en svart Passat kjørende mot dem. Frontkollisjonen var så pass kraftig at Lars Johan ble drept. Selv ble hun hardt skadet, og fikk flere bruddskader i venstre arm og ribbein.

Mannen som kjørte bilen de kolliderte med er tiltalt for uaktsomt drap.

Var passasjer da mannen døde

Den 80 år gamle kvinnen er fattet og klar i talen når hun forteller om den skjebnesvangre ettermiddagen i mars i fjor.

– Det var fint vær den dagen, det var sol og klarvær, og jeg husker ikke at føret var ikke dårlig, sier Lingrasmo og forteller at hun ikke husker så mye fra kollisjonen.

– Han kom mot oss. Også var det smellet. Men det må ha vært et kraftig smell, for jeg satt helt vridd. Jeg satt helt vanlig før smellet, men etterpå satt jeg med overkroppen mot Lars, sier Lingrasmo, og fortsetter:

– Jeg klarte å få bildøra opp, og kom meg nesten ut av bilen før det kom folk og hjalp meg.

Tilbake i bilen satt ektemannen. Han døde momentant i kollisjonen.

– Det blir sikkert bedre etter hvert

Lingrasmo har fremdeles plager etter ulykken.

– Jeg fikk flere brudd i den venstre hånden og flere fingre. Hånden i dag er veldig svekket. Jeg fikk også brudd i brystbeinet og flere ribbeinsbrudd, sier hun.

Annichen Rye-Holmboe, som bistår 80-åringen, spør henne om hun kan si noe om hvordan livet har vært etterpå.

– Ja. Alle skjønner jo hvordan det er.

Da iTromsø snakket med kvinnen i en av pausene i retten sa hun følgende:

– Det blir kanskje bedre etter hvert.

I retten kom det mandag frem at den tiltalte mannen, som er lege i en kommune i Troms, ikke erkjenner straffskyld. I sin forklaring sa han blant annet at han ikke kunne ha gjort noe annerledes.

– Vinglete kjøring

Mandag ettermiddag forteller en eldre kvinne, som var vitne til ulykken, at den tiltalte mannen forut for ulykken kjørte vinglete. Hun forklarte også at han kjørte forbi henne i Lavangsdalen.

– Jeg så at han lente seg mot midten, og det var etter dette at han kjørte slingrete. Jeg tenkte at sjåføren enten tastet på mobil eller så holdt på å sovne, sier kvinnen og forteller at hun så han bevege seg over i det andre kjørefeltet da hun så bilen til ekteparet Lingrasmo komme imot.

– Jeg kjente at det knøt seg i magen. Han fulgte ikke svingen. Så kom den grønne bilen og han traff den, sier hun og forteller om den tredje bilen som da ble involvert i ulykken.

– Jeg var helt skjelven men jeg ringte 113 med en gang. Da var klokken nesten 13.00. Vi gikk bort til de i bilen og da så jeg føreren satt fremoverlent. Det kom noen flere til og en mann gikk bort til føreren, sier hun og er tydelig preget av det hun var vitne til:

– Det første hun sa til meg var: Han er visst død.

Paula Henriette Lingrasmo (80) overlevde ulykken der hennes mann ble drept 6. mars 2017. Foto: Ronald Johansen, iTromsø
Lars Johan Lingrasmo (83) døde i frontkollisjonen som skjedde like ved Leirbakken på E8 i Ramfjord i mars i fjor. Foto: Tom Benjaminsen