Det nye kamerabaserte parkeringssystemet på Bardufoss lufthavn skaper hodebry. Patria, som har sin hangar utenfor Avinors parkeringssystem, kreves nå for parkeringsavgift for at de ansatte kjører til og fra jobb. Så langt har daglig leder, Chris Tokt, 20 fakturaer på bordet. Fakturaer han nekter å betale.

– Våre ansatte skal ikke betale parkeringsavgift til Avinor for å komme på jobb hos oss, sier Tokt.

Blir fotografert

Avinors nye parkeringssystem fungerer sånn at biler som kommer inn til lufthavnen blir avfotografert. Det samme skjer når de kjører ut av området igjen. På den måten finner Euro Park, som betjener systemet for Avinor, ut hvem som skal betale og hvor mye. Problemet er at Patrias ansatte må kjøre gjennom den samme parkeringssonen for å komme til og fra jobb. På den måten blir de registrert på samme måte som flypassasjerer.

Det koster hver av de ansatte hos oss 144 kroner hver dag å komme på jobb, sier Tokt.

Overvåking

Tokt mener dette i ytterste fall kan kalles overvåking av de ansatte hos Patria.

– Fakturaen viser både når de ansatte kommer på jobb og når de drar igjen, sier Tokt.

Så langt sitter Tok på 20 fakturaer i tidsrommet 3.12-15.12 2017. Summen er nesten 4.000 kroner.

– Det høyeste enkeltbeløpet er på 524 kroner, sier Tokt.

Han mener Avinor er nødt til å finne en ordning på parkeringssystemet som gjør at Patria og selskapets ansatte, samt de øvrige aktørene langs flystripa, slipper unna denne høyst irriterende ekstrabelastningen.

– Det er blitt en unødig irritasjon for oss. De ansatte blir påført en ekstrautgift for å gå på jobb, og Avinor og Euro Park driver og loggfører når våre ansatte kommer på jobb og når de drar hjem. Det er ikke bra, sier Tokt.

– Vi har vært i kontakt med både Euro Park og Avinor, men så langt uten å finne en løsning. Avinor sier at vi må rapportere inn bilnummer som skal unntas parkeringsavgift, men det har vi gjort uten at det fungerer. Vi opplever at Euro Park og Avinor skylder på hverandre, sier Tokt.

Gjelder alle

Problemet gjelder ikke bare Patria. Også flyfaglinje ved Bardufoss videregående skole og universitetets flyskole opplever akkurat det samme.

– Vi har det samme problemet vi også. Dette gjelder alle som kjører gjennom parkeringssonen. Dette gjaldt særlig før jul. Hvor saken står nå vet jeg ikke, men dette skaper unødig støy for oss. Skal vi fortstette å få fakturaer hver måned blir det en belastning. Dette må Avinor finne en løsning på, sier avdelingsleder flyfag, Ednar Olsen.

Kamerasvikt

Lufthavnsjef ved Bardufoss lufthavn, Jørn Limo, sier han sitter med forklaringen på parkeringsrotet.

– Da vi startet opp med det nye parkeringssystemet var det kameraet som står nærmest flyskolen og Patria ute av drift. Da fungerte ikke timinutters-regelen som vil si at hvis du er mindre enn ti minutter innenfor parkeringssonen, så slipper du parkeringsavgift. Når kameraet har vært ute av drift har ikke dette fungert som den skal. Dette er et typisk oppstartsproblem, men alt skal være i orden nå. Jeg kan se at Euro Park har begynt å slette utsendte fakturaer, sier Limo.

Avinor tok i bruk det nye parkeringssystemet før jul i fjor.

– Til nå har 20 av 24 lufthavner tatt dette systemet i bruk, sier Limo.