UiT, norges arktiske universitet, valgte LT-Tech, et datterselskap av Lufttransport, som ny samarbeidspartner på vedlikeholdssiden for sine skolefly på Utsa (University of Tromsø School of Aviation). Patria Helicopters har kontrakten i dag og har hatt den i mange år. Det finske selskapet valgte å bringe saken inn for rettsapparatet fordi de stilte spørsmål ved tildelingskriteriene. Men Patria tapte saken i Nord-Troms tingrett. Nå velger administrerende direktør i Patria Norge, Dan Kjetil Nordheim, å samarbeide med LT-Tech.

En hangar

Utfordringen til LT-Tech er at den eneste ledige hangaren for å kunne drive vedlikehold er det Patria som leier. Det gjør de fram til 2019, og Nordheim utelukker at to selskaper kan drive flyvedlikehold i samme hangar. Derfor ser Nordheim for seg et samarbeid mellom Patria og LT-Tech på vedlikeholde av skoleflyene.

– Vi er nødt til å få i stand et samarbeid med LT-Tech. Det er vi som må levere tjenesten i kontrakten uansett, fordi det er vi som leier hangaren og det er vi som disponerer, og har godkjenning på, alt av utstyr som befinner seg i hangaren. Det er bare et selskap som har rettigheter til å drive vedlikehold i hangaren, og det er oss, sier Nordheim.

Underleverandør

Derfor mener Nordheim at samarbeidet bør gå ut på at LT-Tech har det overordnede ansvaret og Patria opptrer som underleverandør.

– Vi må finne et samarbeid der vedlikeholdet må gjøres av våre folk som en underleverandør til LT-Tech, fordi vi må levere tjenester i den kontrakten uansett. Så forvalter LT-Tech kontrakten og har det overordnede ansvaret, sier Nordheim.

Nordheim sier at for Patrias omsetning har tapet av kontrakten av skoleflyene (rundt seks millioner kroner) liten betydning.

– Det får liten endring i vår struktur. Det er ikke Utsa-kontrakten vi skal leve av. Den utgjør bare 14 prosent av vår framtidige planlagte omsetning. At vi har fått vedlikeholdet på NH90-helikoptrene gjør at Utsa-kontrakten får mindre påvirkning på oss. Den ville hatt langt større påvirkning ved forrige kontraktsinngåelse for fire år siden, sier Nordheim.