Steve Nyman fra Torsken brøyter og strør på hele Senja. Etter flere dagers snøvær ble det overgang til mildvær og regn tirsdag. Onsdag våknet mange til speilglatte veier i hele fylket.

– Det er voldsomt glatt enkelte plasser, sier Nymann, mens han stødig manøvrerer lastebilen opp en bakke på Finnsnes.

– Vi gjør så godt vi kan - se video her.

Han har nettopp vært innom kommunens strøsandlager ved Olderhamna for å hente mer strøsand. Nå skal han tilbake til Senja for å strø nordover på øya.

Rygger opp bakkene

Han kommer seg lett opp bakken. Strøsanda singler ut bak bilen. Selv om bilen er godt utstyrt er det ikke alltid like enkelt å ha kjøretøyet som beveger seg ut på glatta for å sikre andre godt feste.

– Det kan være utfordringer noen ganger, men som regel går det greit, sier Nymann.

– Vi må bare planlegge kjøringa litt. Er det veldig glatt så må vi noen ganger rygge opp bakken for å få strødd framfor oss og få feste, forklarer han.

Det gjør at strøjobben av og til blir tidkrevende.

– Vi har jo store områder vi skal strø, så det tar jo sin tid noen ganger.

Han forteller at det på dager det er glatt bruker å ta 8-10 timer før de er igjennom hele området de skal strø.

– Vi bruker både traktor, hjullaster og lastebil, forteller Nymann, som selv kjører lastebilen.

Han manøvrerer den store bilen gjennom trange og kronglete gater i sentrum. Slik han har gjort mangfoldige ganger før. Nymann har jobbet i Lenvik kommune i tre år, før den tid jobbet han i Torsken kommune hvor han også iblant kjørte brøytebil og strøbil. De dagene det verken er behov for brøyting eller strøing er det andre jobber som venter.

Han liker godt jobben sin.

– Det er en allsidig og fin jobb, og så har jeg gode kolleger. Vi har et godt arbeidsmiljø og samarbeider godt sammen.

DAB-radioen sørger for koselig stemning i lastebilen. Nymann ser våkent foran seg på de speilblanke senjavegene. Vi har kjørt over brua og er på vei nordover på øya.

– Er det noen notoriske bakker som er ekstra utfordrende når det er glatt?

– Ja, det er noen bakker som er ekstra utfordrende. Verstingen er nok på Hellemo-veien, sier Nymann.

Han bremser opp og kjører inn Botnlia.

– Nå blir det skikkelig glatt, han ser opp på Folkebladets utsendte og smiler.

Han skal strø opp bakken til husene. Det er så glatt at han må rygge opp for å få feste. Han rygger kontrollert og med stødig hånd. Vi puster ut.

– Prøver å være i forkant

På avdelingen i kommunen er de ni personer som brøyter og strør. De jobber skift ni måneder i året med både natt-, helge- og dagvakter. Og det er viktig å følge med på værprognoser og varsel.

– Vi prøver å være i forkant av været slik at vi kommer i gang tidlig, sier Nymann.

Han forteller at denne gangen kom mildværet litt brått på, men da de fikk vite at det kom omslag så startet de med en gang å gjøre klar utstyret.

– Det kom litt brått på og det ble glatt overalt nesten samtidig, så det har vært skikkelig hektisk i dag.

– Vi skal strø mange plasser og det er lange strekninger så det tar jo litt tid før vi kommer igjennom alt sammen, sier han.

Selv om det kan ta tid opplever ikke Nymann at folk blir gretne av den grunn.

– Nei, jeg opplever ikke at det er mye kjeft å få. Det virker som at folk har fått den forståelsen av at vi gjør vårt beste, og det håper jeg at de setter pris på at vi gjør. Det er klart at det finnes jo folk som klager på oss, men det er kanskje folk som ikke forstår at vi har jo mange ganger en utfordrende jobb med å komme igjennom alt og at det kan ta litt tid før vi får det strødd. Men totalt sett så tror jeg folk har en bra forståelse for det. Vi gjør i hvert fall vårt beste for at folk skal være fornøyd, sier han.

KREVENDE: Steve Nyman brøyter og strør vegene på Senja og har store områder han skal rekke over. Foto: Susanne Noreng