Wiggen Prestbakmo reagerer på at det tres oppgaver ned over hodene på kommunene uten at det følger nødvendige midler.

Påføre store utgifter

Hun forteller at kommunene får 15.000 kroner hver fra fylkesmann til å etablere barnevernsvakt.

– Her kommer det et krav som kommer til å påføre kommunene store utgifter. Omfanget burde her helt klart vært diskutert med den enkelte kommune i forhold til behovet. At man innfører ordningen med «One size fits all» blir for meg veldig dumt. Folk bor jo der de bor, og det ser ulikt ut i forhold til hvor en bor. Og tvinge kommunene inn i et enda mer omfattende interkommunalt samarbeid utover det ordinære barnevernsarbeidet kan bli en utfordring. Jeg skal ikke være for pessimistisk, men en må være oppmerksom på at det er lett å utforme krav og forventninger i vedtak, men at det samtidig er fryktelig vanskelig å finansieringen på plass, sier Wiggen Prestbakmo.

Koster mer enn 15000 kroner

– Det koster vel mer enn 15.000 kroner å etablere og drifte en vaktordning på kveld, natt og i helger?

– Ja, men det kommer jo an på hvordan man organiserer vaktordningen. En må snakke med nabokommuner i forhold til hvilke interkommunale løsninger som kan komme på plass. Behovet vil nok være relativt marginalt storparten av tiden. For noen år siden ble det gjort et forsøksprosjekt av noen kommuner i Nordland. Der ble det etablert en interkommunal barnevernsvakt. Og det ble konkludert med at ordningen var overflødig og den ble faset ut. Men nå er det lovpålagt og da må vi gjøre det, sier hun.

Vil påvirke barnevernsarbeide

Wiggen Prestbakmo er klar på at det i barnevernsbudsjettene i kommunene ikke er mye å rutte med fra før.

– Astafjord barnevernstjeneste har store utgifter til barnevern, men det er slik det skal være når barn har behov. Men når en gjør slike krevende endringer som kommer til å påvirke det allerede etablerte barnevernsarbeide så er dette ganske dramatisk. Ut fra hvordan jeg ser det må vi omprioritere for å få dette på plass. Om målet er gode vaktordninger burde staten stimulert til det. Og da hadde også kommunene vært klar for det. Men nå må vi tilrettelegge for denne ordningen egentlig uten at det følger med penger. Det blir utrolig krevende, sier hun.

– I dag er det slik at barnevernslederne alltid er på vakt. For dem blir dette definitiv en bedre ordning. Men det blir ikke bedre for noen om vi må skjære oss i foten på et annet område innenfor samme tema, sier Wiggen Prestbakmo.