Daglig leder Tore Jakobsen hos Intersport sier til Folkebladet at skisalget til nå denne vinteren har vært nesten eventyrlig.

– Vi har jo hatt et brukbart salg også de sistre vintrene, men i år peker salgskurven rett i været, sier Jakobsen. Han vil ikke tallgi salget, men antyder at man til nå har ei omsetning på felleski og randonee-ski (toppturski) som er som er rundt 50 prosent høyere enn det man har hatt de siste årene.

– En sjeldent fin vinter til nå

Jakobsen sier at man til nå har hatt en vinter med flotte forhold for de som vil ut på ski.

- Vi har hatt veldig fine snøforhold der de fleste lysløypene har vært i bruk siden i november, og alpinbakken på Finnsnes har også vært åpen. Det er i det hele tatt mange år siden vi har hatt så fine snøforhold, og enda er vi omtrent bare i starten av skisesongen.

Skisalget har eksplodert - se video her.

I butikken til Intersport sier selger Geir Kirkhaug at det er svært mye felleski og Randonee-ski som selges.

Minimalt med preparering

- Men hvorfor skal «alle» nå ha felle-ski?

– Årsaken er jo at man i utgangspunktet skal kunne bruke disse skiene nesten uten å behøve på smøre eller preparere dem før bruk. Men også disse skiene må klargjøres og prepareres av og til. Fella på midten må av og til impregneres, slik at man hindrer at den iser under bruk. Det er nemlig slik at det danner seg en vannfilm under fella ved bruk, og hvis man ikke impregnerer den vil man oppleve at det danner seg is bak på fella. Glideflatene foran og bak må av og til påføres glider.

– Det som er svært viktig når man kjøper slike ski er at man får plukket ut ei ski som har riktig spenn i forhold til din vekt og den teknikken du bruker når du går på ski. Har man fått ei ski som passer deg får du god gli, og også godt feste.

Feste under de fleste forhold

Kirkhaug sier at med de rette skiene vil man ha et godt og trygt feste nær sagt under de fleste forhold. Spesielt rundt null grader der det er vanskelig å få godt feste vil ei felleski være meget pålitelig.

Han sier at felleskiene ikke er bare for den typiske skitrimmeren.

- Vi har her i butikken felleski for alle typer bruk, også konkurranseski.

Han viser fram et par felleski som er laget for konkurransbruk, og de har ei vekt som er bare halvparten av de andre.

Flere vil ha Randonee-ski

Kirkhaug forteller at når det gjelder topptur-ski, eller Randonee-ski som de kalles, kjøpes av både ungdommer og mer voksne skiløpere.

– Dette er spesialski for bruk i fjellet, med varierende forhold, og en total skipakke her med sko, ski, spesialsko og spesialstaver blir nok adskillig dyrere enn en pakke med felle-ski.

Kirkhaug sier at selv om Randonee-skienen er opptil flere gange dyrere enn felleskiene, så opplever Intersport en økning også av dette salget.

Normalår på Barufoss

Daglig leder Odd-Arne Skoglund hos Intersport Bardufoss sier til Folkebladet at der har skisalget har vært på det normale sammenlignet med de siste årene.

– Hovedårsaken til at vi ikke har en så stor økning er nok at vi i forbindelse med overgangen til Intersportkjeden hadde en del problemer med ordrebestillingene derfra. Randonee-ski fikk vi ikke inn før etter jul, og det er noe vi kommer til å satse på.

NORMALT SALG: Petter Mellingsæter hos Intersport Bardufoss sier at skisalget til nå denne sesongennhar vært på det normale. Foto: Stein Wilhelmsen
TOPPTURSKI OGSÅ POPULÆR: Et komplett sett Randonee-ski er forholdsvis dyre, men ikke mindre populære av den grunn. Foto: Stein Wilhelmsen