De fleste som kjører bil i Målselv for tiden gjør det med hjertet i halsen. Elgvandringen er så stor at risikoen for å kollidere med elg er overhengende.

Det fikk Dan Kjetil Nordheim smertelig erfare sist torsdag. På vei hjem til Øverbygd sent på kvelden smalt det ved Åsland på Alapmoen.

– Jeg hadde ikke en sjanse til å stoppe. Det hele skjedde så fort at jeg bare så vidt rakk å få foten på bremsepedalen da det smalt. Det var flere elger som kom samtidig. Først kom kua og deretter to kalver. Det var nok den minste kalven jeg traff, sier Nordheim.

Store skader

Selv slapp han unna med smerter i brystkassen etter bilbeltet og en solid strekk i nakken. Bilen gikk det verre med. En solid BMW ble kondemnert.

– Det er utrolig hvor mye skade en elg kan gjøre. Og dette var bare en kalv. Jeg tør ikke tenke på hva som kunne ha skjedd hvis det var kua jeg hadde truffet, sier Nordheim.

Selv om det var en solid og robust bil han kjørte ble hele frontpartiet knust. Panseret krøllet seg opp mot frontruten og det berget antakelig elgen fra å komme inn i bilen. Elgen ble liggende oppå frontruta før den skled av bilen etter sammenstøtet.

– Hadde jeg ikke hatt en så stor og kraftig bil vet jeg ikke hvordan det hadde gått. Det var den som berga meg og gjorde sånn at jeg kunne komme uskadd fra det, sier Nordheim.

Smellen i sammenstøett var så kraftig at folkene i nabogården et drøyt stykke unna ulykka våknet av bråket.

Kjører omvei

Nordheim pendler på jobb mellom Øverbygd og Bardufoss hver dag. På denne strekningen er elgfaren så stor at Nordheim velger å kjøre en drøy omvei om Heia, Olsborg og Bardufoss. En betydelige lenger vei, men her er ikke elgfaren så stor.

– Men akkurat denne kvelden bestemte jeg meg for å ta korteste vei hjem til Øverbygd. Det er egentlig en risikosport å kjøre strekningen Bardufoss-Øverbygd, sier Nordheim.

To ganger tidligere har Nordheim kjørt på elg på samme strekningen. Dette ligger noen år tilbake i tid.

MØRBANKET: Dan Kjetil Nordheim slapp fra ulykken mørbanket, men uten store skader. Det takker han den kraftige og store bilen han kjørte for. En mindre bil kunne gikk et helt annet utfall, mener han. Foto: Jan-Erik Bergstad