Gradestokken viste under 20 minus og moren og kvinnen og de to barna hennes sto og ventet på bussen på holdeplasssen i Bardufoss sentrum. Men da bussen kom ble kvinnen og de to barna nektet å være med på grunn av at de manglet 40 kroner. Kvinnen og barna tok seg inn på Coop Extra på Bardufoss, og der segnet kvinnen om rett innenfor døren.

Slik fant Ørnulf Krøger Vanebo, som kom inn i butikken for å handle, henne og de to barna. Episoden skjedde fredag i forrige uke.

Kunne ikke gjøre rede for seg

– Jeg la ikke merke til dem da jeg kom inn på butikken. Men da jeg sto og pakket ned varene så jeg dem og tenkte på om butikken hadde begynt å slippe inn tiggerne. Men jeg skjønte fort at dette ikke var tiggere. Jeg så at moren var forkommen. Jeg prøvde å prate med henne, men hun hadde store smerter og jeg klarte ikke å få rede på hva som feilte henne. Av den eldste gutten forsto jeg det sånn at de hadde prøvd å ta bussen til asylmottaket på Setermoen, men manglet 40 kroner og ble nektet å være med. Men det var ikke så mye fornuftig å få ut av dem. Jeg tror de var vettskremte, sier Vanebo.

Helsesenteret

Vanebo fant ut at det bare var en ting å gjøre.

– Jeg skyndte meg ut i bilen med varene og så gikk jeg tilbake for å hente dem. Jeg bar kvinnen inn i bilen og kjørte dem til helsesenteret. Jeg hadde først tenkt å kjøre dem til Setermoen, men fant ut at kvinnen var for syk til det, sier han.

Hva som skjedde med kvinnen og barna etter det vet han ikke.

Forbannet

Vanebo er mildt sagt forbannet på busselskapet som lot kvinnen og barne stå igjen på bussholdeplassen.

– Det må gå an å koble at en kvinne fra Eritrea ikke har kontaktnett til å klare å komme seg til Setermoen på egen hånd. Det var 21 minusgrader ute. Det må da gå an å tenke at hun trengte hjelp, sier Vanebo, som lurer på om sjåføren ikke skjønte det eller om det er busselskapet som har lagt premissene for en slik opptreden.

– Her mangler det sunt bondevett, sier Vanebo.

Daglig leder på Setermoen statlige mottak for asylsøkere, Per Inge Kristiansen, sier at kvinnen har det bra i dag.

– Ja, hun har det bra. Kvinnen ringe oss og sa at hun manglet penger, og da overførte vi dem direkte ved hjelp av et bankkortsystem vi har. Men da var det for sent og bussen hadde kjørt, sier Kristiansen.

Asylmottaket ble oppringt av helsesentret på Andslimoen og de sendte en bil for å hente kvinnen og barna.

Burde vist skjønn

Kristiansen mener at bussjåføren burde utvist skjønn i denne saken.

– Det er jo vanskelig for oss å uttale oss om hva som har skjedd, men når kvinnen står ute i 21 minusgrader må det gå an å utvise skjønn, sier Kristiansen.

Daglig leder i Troms fylkestrafikk, Kurt Bones, sier at som utgangspunkt er det passasjerenes ansvar å ha gyldig billett.

– Våre sjåfører bruker skjønn hele tiden. Vi bruker skjønn når det er snakk om liv og helse, men det er jo umulig for en sjåfør å skulle vurdere helsetilstanden til enhver passasjer. Vi kan heller ikke ha regler som sier at hvis det er så og så kaldt så skal man kjøre gratis med bussen. Det vil alltid være veldig mange ulike henvendelser, og vi kan ikke lage regler som dekker alt, sier Bones.