Skal man besøke handelsparken kan man gå med småsko —året rundt. På grunn av varme i bakken, levert av Finnsnes fjernvarme, er nemlig snø og is på parkeringsplassen en saga blott.

Prosjektleder Tom Sivertsen i fjernvarmeselskapet forteller at varmen utenfor handelsparken ble satt igang rett før jul i fjor.

– Hvor mye energi må til for å varme opp et slikt areal?

– Det er litt, men det er flere momenter man ser på for å gå for en slik løsning. For det første slipper man utgifter til brøyting og strøing, og for det andre slipper man at is og grus dras inn i bygget. Det reduserer utgiftene til rengjøring og slitasje på bygget. I tillegg er det jo veldig bekvemt for kundene, påpeker Sivertsen.

Styres av værstasjon

Det er finnsnesfirmaet Freas AS som har stått for rørarbeidet utenfor Finnsnes handelspark. Kjell Agnar Karlsen forteller at det totalt ble lagt ned 18.000 meter med sløyfer for vel to år siden.

– Så har vi ventet på at fjernvarmen skulle komme opp og gå, noe det gjorde i fjor. Vi var igang med varmen rett før jul, og 22. desember var vel første dagen det var ordentlig isfritt utenfor handelsparken, sier Karlsen.

I starten var det litt oppstartsproblemer med en pumpe som ikke virket som den skulle, men nå har han inntrykket av at alt fungerer som det skal.

– Det er fantastisk flott, og ikke tvil om at det er fint for de handlende å komme inn på et snøfritt område.

Det er en værstasjon med sensorer som styrer anlegget, og da slik at varmen automatisk skrus på når det registreres nedbør i form av snø.

Positivt miljøaspekt

Eiendomsdirektør Christian Tran i eiendomsselskapet Concilia er også fornøyd med at Finnsnes handelspark nå er tilknytta fjernvarme.

– Det har vært en etterlengtet sak, og noe som er positivt for både handelsparken og våre kunder, sier han.

– Hvorfor ville dere ha fjernvarme?

– For det første så vet vi jo at dere har mye vær i Nord-Borge, men så ser vi også at dette også har et positivt miljøaspekt — det i tillegg at det tjener handelsparken og våre kunder, sier Tran.

– Er det dyrt?

– Ingenting er gratis, og jeg kan godt si at investeringene for å få dette til har vært høye, men det er absolutt verdt det.

Tran forteller for øvrig at Finnsnes handelspark nå har fått en ny eier i Epsilon Capital.

– Handelsparken ble solgt i fjor sommer, men den nye eieren valgte å benytte oss til å forvalte eiendommen ut 2017. For oss er den et fin avslutning når vi kan overlevere handelsparken med varme i bakken, sier Tran.

Flere «inn i varmen»

Finnsnes handelspark er ikke det eneste bygget som har blitt koblet til fjernvarmeanlegget de siste månedene. Finnsnes ungdomsskole, Blomli barnehage, TP Maskin og trafikkterminalen har også «kommet inn i varmen». I tillegg var det fra før en del bygg i Botnhågen som var koblet til fjernvarmen. Det opplyser Tom Sivertsen.

– Frontruta Bilglass i Botnhågen skal også ha litt varme fremfor portene, og så blir det sikkert mer på Finnsnes, men det er ikke noe som er klart ennå, sier Sivertsen.

– Skal det ikke legges varme i torget på Finnsnes?

– Det har vært snakk om det, men det er Lenvik kommune som må avgjøre om de skal ha det eller ikke.

Foreløpig er det bare to privatkunder på den nyutbyggede Finnsnes-sløyfa av fjernvarmenettet. Sivertsen regner imidlertid med at det etter hvert vil komme flere.