– Det er urovekkende, sier Asbjørn Warvik Rørtveit som er direktør for markedsinnsikt i Norges sjømatråd, til VG.

Ferske tall fra Norges sjømatråd viser at salget av fisk hadde en nedgang på 15 prosent i 2017. Dette er en del av en større trend hvor vi ser at nordmenn lager mindre og mindre mat basert på ingredienser fra havet – i løpet av de siste fem årene har det vært en volumnedgang på totalt 26 prosent.

Det er spesielt aldersgruppen mellom 18–34 år spiser lite fisk. I løpet av et år spiser denne gruppen betydelig færre måltider med sjømat enn den eldre generasjonen.

Det langsiktige bildet viser at godt voksne mennesker som er storspisere av sjømat bokstavelig talt er på vei til å dø ut. Mens de yngre spiser mye mindre. Det er på samfunnsnivå hvor vi ser at denne generasjonseffekten er tydelig, sier Rørtveit til VG.

– De yngre forbrukerne spiser mindre sjømat nå enn for noen år siden, og det skyldes i all hovedsak at de handler sjømat sjeldnere.