Det er ikke meldt om fysiske personskader i forbindelse med de siste elgpåkjørslene i Tranøy, men skal vi tro Aspmo er det mer flaks enn noe annet.

– Det er sjåførene sitt ansvar å unngå elgpåkjørsler. Det er mange som kjører for fort og selv blir jeg ofte forbikjørt, sier Aspmo og legger til at hun likevel ikke bebreider de som kjører på elg.

Selv om det foreløpig ikke er repportert om personskader mener Aspmo at en alvorlig elgpåkjørsel kan etterlate seg traumer hos de involverte.

Tøff situasjon

– Det er en tøff situasjon å få en elg nesten inn i bilen. Dette handler om å hindre flere dyretragedier og ikke minst å unngå at mennesker blir skadd.

Det er på strekninga Solli til Tranøybotn de fleste påkjørslene skjer.

– Jeg har inntrykk av at risikoen er større i Tranøy når man tar hensyn til den lille trafikken vi har i kommunen. Kan det være noe med folks kjøremåte, spør Aspmo.

Hun mener folk må kjøre som om de skulle fått en elg på panseret når som helst.

– Jeg kjører aldri opp mot fartsgrensa på denne tida av året og jeg kjører mens jeg ser til venstre og høyre hele tida. Det går i 50 og 60. Møter du en større bil med snøkov etter seg så må du nesten bremse helt ned. Elgen kan fint stå bak bilen du møter. Elgen er et dyr som er i fart og den stopper ikke når det kommer bil, sier Aspmo.

Vil minske stammen

Hun håper nå det kan settes i verk flere tiltak for å få ned elgstammen som hun mistenker er for stor i området.

– Med tanke på å få ned elgstammen skyter vi ned dobbelt så mye elg som vi egentlig skal, men det virker som den ikke blir mindre. Dette må tas på alvor. Så sier de som er på jakt at det kommer en del elg trekkende vestfra langt uti jakta også så blir den i området ei lang stund. Vi vet ikke hvor den kommer fra, sier Aspmo.

– Hva gjør man dersom man skulle være uheldig å kjøre på en elg?

– Det første man gjør er å ringe politiet og varsle om ulykka, det er man pliktig til å gjøre. Så skal politiet kontakte ettersøksringen, men sjåføren måsørge for å merke stedet godt. Aller helst bør man vente til ettersøksringen kommer til stedet sånn at de får førstehåndsinformasjon. Det er kjempeviktig at setdet er godt merka slik at de ikke trenger lete. Man kan merke med en varselstrekant eller noe annet som er godt synlig på et så nøyaktig sted som mulig.

Reidun Aspmo i Tranøy kommune. Foto: Privat