Det var i romjula at Sanner varslet om fornyet satsing på kommunereformen i 2018.

– I 2020 vil én av tre nordmenn bo i en ny kommune. Det er bare begynnelsen, sa Sanner ifølge NTB.

Sanner mener at flere kommuner fremover vil innse at sammenslåinger er veien å gå.

– Ingenting har endret seg

Men ingenting tyder på at Bardu kommune med ordføreren i spissen har kommet særlig langt på den veien. Ordfører Toralf Heimdal har tidligere slått fast at kommunereformen er mislykket, og at det er et avsluttet kapittel for Bardu.

– Jeg tenker det samme i dag. Ingenting har endret seg, sier Heimdal til Folkebladet.

– Er du redd det kommer økonomiske innstramminger for de kommunene som ikke slår seg sammen?

– Nei, egentlig ikke. Stortingsflertallet har bedt om at det ikke skal slås sammen flere kommuner med tvang. Det forholder vi oss til. For Bardu sitt vedkommende har vi et ganske stort flertall som er imot sammenslåing, noe vi også har respektert. Og regjeringen har respektert vår avgjørelse, svarer han.

Ville blitt dragkamper

– I Bardu er vi veldig heldige ved at vi har et sentrum med en god oppslutning rundt. Vi skal samarbeide videre med andre kommuner for å skape gode løsninger, men det er viktig å se hva man har og at det fungerer. Jeg har en følelse at det går mot veldig mange dragkamper om en går videre med reformen i vårt område. Jeg har mye større tro på ulike samarbeidsformer fremover. I dag har vi et samarbeid på flere områder som fungerer, som på brann og legevakt, sier Heimdal.

Kommer nye verktøy

Til våren skal Sanner legge fram en ny kommuneproposisjon for Stortinget. Den vil blant annet inneholde nye verktøy for kommuner som ønsker å gå sammen. I tillegg vil regjeringen fortsatt lokke med økonomiske fristelser.

– Vi vil fortsette med insentiver som engangsstøtte, sier Sanner.

satser: Kommunalminister Jan Tore Sanner satser tungt på kommunereformen også i 2018. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen